Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Το σχέδιο για τις φυλακές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε σήμερα τις τελικές ρυθμίσεις για το σωφρονιστικό σύστημα, σύμφωνα με τις οποίες αποφυλακίζονται άμεσα περίπου 1.500 κρατούμενοι

Οι ρυθμίσεις αυτές, που, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αφετηρία μιας σειράς μέτρων που θα ληφθούν για τις φυλακές, συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την "κύρωση και εφαρμογή της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης".

Προβλέπουν μεταξύ άλλων την "απόλυση" συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων, διαχωρισμό των χρηστών ναρκωτικών από τους εμπόρους και ευελιξία ως προς την εξαγορά πενταετούς ποινής φυλάκισης.

Ειδικότερα, οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

* Όλοι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτής για διετή καταδίκη και το ένα τρίτο αυτής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Γι' αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.
* Δυνατότητα μετατροπής μέχρι πέντε έτη ποινής φυλάκισης για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή. Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κρατούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.
* Στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών, εφόσον εκτίσουν τα τρία πέμπτα της ποινής τους αντί των τεσσάρων πέμπτων που ισχύει ως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο γι αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ`επάγγελμα και ιδιαίτερα για όσους εμπορεύθηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
* Θεσπίζεται σύντομα η επέκταση της υφ' όρων απόλυσης, πέραν από τους πάσχοντες από AIDS και για τους τετραπληγικούς για τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανθεκτική φυματίωση. Για τις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην καθιέρωση για πρώτη φορά της συγχώνευσης των πειθαρχικών ποινών των καταδίκων, ρύθμιση η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο καθεστώς αδειών έκτισης των ποινών και άλλων ευεργετημάτων

Συγκεκριμένα, για τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία προβλέπονταν χρόνος παραγραφής της ποινής το ένα έτος, ο χρόνος αυτός μειώνεται σε έξι μήνες, ενώ όσες πειθαρχικές ποινές έχουν όριο παραγραφής τους έξι μήνες παραγράφονται από τη δημοσίευση του νόμου.

Για τη χορήγηση των αδειών με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται κατά μία ημέρα η άδεια των κρατουμένων και εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικών αδειών στους καταδίκους για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, με εκείνες που ισχύουν για τους καταδίκους για άλλα εγκλήματα.

Επιπλέον για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του ένα πέμπτου της ποινής και η κράτηση να έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Διαχωρισμός εμπόρων και χρηστών

Ακόμη ο Υπουργός της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ήδη καθιερώθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη της διακομματικής επιτροπής της βουλής και στους εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, ενώ ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η απόφαση - πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης 2004/757 για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Η ενσωμάτωση αυτή, σύμφωνα με τον Υπουργό της Δικαιοσύνης, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου για καλύτερη ισονομία και απονομή της δικαιοσύνης στο θέμα της αντιμετώπισης των συλληφθέντων και των κρατουμένων για ναρκωτικών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ακόμη, με ειδική διάταξη, ο άμεσος 24ωρος έλεγχος εκείνων που συλλαμβάνονται αν έχουν πάρει ουσίες, ώστε να γίνεται διαχωρισμός με τους εμπόρους ναρκωτικών.

Με τη διάταξη αυτή, κατά μαχητό τεκμήριο, όποιος συλληφθεί να κατέχει ποσότητα μέχρι ενάμισυ γραμμάριο, είτε ηρωϊνης, είτε κοκαΐνης, ή ποσότητα μέχρι 20 γραμ. ακατέργαστης κάναβης, είτε μέχρι 2,5 γραμ. κατεργασμένης κάνναβης θα θεωρείται ότι κατέχει τις ουσίες αυτές για προσωπική του χρήση. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα για περίθαλψη των κρατουμένων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ακόμη ο κ.Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει και δεύτερη δέσμη μέτρων, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, που θα προβλέπουν την ένταξη των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ και τη χορήγηση μεθαδόνης στους εξαρτημένους κρατούμενους.

Τέλος, σύμφωνα με εκτίμηση της ηγεσίας του ΚΕΣΦ η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μετατροπή σε χρηματική ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, αφορά τα δύο τρίτα,από τους 4.900 καταδικασμένους για ναρκωτικά και περιλαμβάνει όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε συνδυασμό με άλλα ποινικά αδικήματα, όπως επίσης και τους χρόνια εξαρτημένους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διακίνηση και περιστασιακή εμπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: