Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Η Οικονομία δεν αντέχει (για) τους συνταξιούχους

* Το μόνο που τελικά υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής στους εκπροσώπους των συνταξιούχων ήταν μια νέα συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Φάνη Πετραλιά όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα των συνταξιούχων.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Χειρότερες από τη χαμηλή σύνταξη είναι οι τιμές-φαρμάκι στα... φάρμακα και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Με συνθήματα εναντίον των πολυθρύλητων «μεταρρυθμίσεων» του κ. Καραμανλή πορεύτηκαν προς το Μαξίμου οι συνταξιούχοι.
Με δεκάδες προβλήματα, όσα και τα χρόνια που βάραιναν τις πλάτες τους και περισσότερα παράπονα από την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη με τις κάλπικες υποσχέσεις, οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες για αξιοπρέπεια και στοιχειώδη δικαιώματα. Στην Αθήνα διοργάνωσαν συλλαλητήριο από την πλατεία Δημαρχείου προς το Σύνταγμα και ακολούθως, ύστερα από δύο ώρες στη 1.00 μ.μ. διέβησαν την πύλη του Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Αλλά και πάλι έφυγαν «με άδεια χέρια».

«Τελικά ο κ. πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα» δήλωσε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου. Και για να μη μείνει με την απορία κανείς για τα αίτια της... διεθνούς κρίσης, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων: «Είπε ότι η οικονομία της χώρας έχει ορισμένες αντοχές και δεν μπορεί να απαντήσει άμεσα και να δώσει λύση στα προβλήματα».

Ζήτησαν 1.120 ευρώ

Στα αιτήματα των συνταξιούχων περιλαμβάνονται η αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.120 ευρώ, η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μέτρα ελέγχου της ακρίβειας, επίδομα θέρμανσης 600 ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. «Μόνο το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι;» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΕΛΤΑ Γ. Κοντονάσιος. Για να συμπληρώσει: «Είναι η ακρίβεια που καθημερινά μάς μαστίζει και δεν μπορούμε να αγοράσουμε ένα φρούτο να φάμε που έχουμε ανάγκη. Τα φάρμακα που δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε με συμμετοχή 25%. Τα τιμολόγια των γιατρών».

Χειραψία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των συνταξιούχων του ΙΚΑ, παλιό βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμ. Μαυροδόγλου
«Χάσαμε 48 δισ.»

Εκτός από τις χαμηλές συντάξεις, πολλά Ταμεία δεν έχουν τα αναγκαία αποθεματικά να καταβάλουν ακόμη και αυτές τις αποδοχές. «Είπαμε για μόνιμη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), αλλά και τα ελλείμματα στα αποθεματικά του» ανέφερε ο πρόεδρος των συνταξιούχων - ελεύθερων επαγγελματιών Π. Τάτσης. «Επρεπε να είχαμε 48,5 δισ. και είναι 580 εκατ. και αυτά στο Χρηματιστήριο, πριν την πτώση. Μ' αυτή τη διαδικασία λοιπόν δεν μπορεί να έχουμε καμία εμπιστοσύνη» κατέληξε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων.

Παράπονα όμως έχουν οι συνταξιούχοι και με την εξυπηρέτησή τους. «Δυστυχώς, οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας στον ΟΠΑΔ, είναι τώρα μία εβδομάδα που απεργούν και ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι. Ακόμη και οι εν ενεργεία υπάλληλοι του Δημοσίου δεν μπορούν να πάρουν ένα εισιτήριο για το νοσοκομείο για μια επείγουσα ανάγκη, για μια εγχείρηση. Εχουν κατεβάσει ρολά. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν προσπαθεί» τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων Π. Βαβούγιος. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: