Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

MARFIN: Εκνευρισμός για τα σχέδια που χάλασαν...

29.10.08
vgenopoulos.jpgΣε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του νομοσχεδίου για τις τράπεζες αλλά του υπουργού εθνικής οικονομίας κ. Αλογοσκούφη προέβη χθες ο πρόεδρος της MARFIN Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας της MARFIN αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη διεθνή κρίση και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες με σκοπό την εξομάλυνση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της MARFIN είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος καθώς περίμενε ότι με την πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών λόγω της κρίσης θα βρίσκονταν σε προνομιακή θέση και θα μπορούσε έτσι να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδια του για πλήρη επικράτηση του ομίλου του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές ότι τα σχέδια αυτά παραπέμπονται στις καλένδες λόγω του νομοσχεδίου για τις τράπεζες που προωθεί στη βουλή η κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στον ισχυρό άνδρα της MARFIN , εκνευρισμό που έρχεται να προστεθεί σε εκείνον που του είχε δημιουργήσει το πρώτο Βατερλό του με την υπόθεση του Ο.Τ.Ε. Τέλος ο συγκεκριμένος εκνευρισμός φαίνεται ότι είναι πλέον ανεξέλεγκτος καθώς σε ένα σημείο των δηλώσεών του ο κ. Βγενόπουλος έφθασε ακόμα και να αφήσει υπονοούμενα για την Εθνική τράπεζα της Ελλάδος προκαλώντας θυμηδία.
Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη ενδεικτικά του εκνευρισμού που διακατέχει τον ισχυρό άνδρα της MARFIN.
Το ν/σ προωθεί την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που είναι αντιδεοντολογικός και άδικος, είπε ο κ. Βγενόπουλος !!!
Ο Έλληνας φορολογούμενος θα βάλει κάποια χρήματα για να ενισχύσει το business plan των τραπεζών, χωρίς να έχει καμία ιδέα για το τι αυτό περιλαμβάνει και ποιους κινδύνους προϋποθέτει - κάτι που δεν συμβαίνει όταν μία εισηγμένη εταιρία επιδιώκει αύξηση κεφαλαίου.
"Δεν θα πήγαινα στο κράτος να του πω "για χρόνια καλά περνάγαμε, βγάζαμε υπερκέρδη,- κέρδη να δουν τα μάτια σας!- εκατοντάδες εκατομμυρίων, αλλά τώρα μήπως θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να με βοηθήσει;". Αυτό δεν θα το έκανα".
Η ισοπέδωση ότι "όλοι τα χρειάζεστε και όλοι θα τα πάρετε" είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και περίεργη, είπε, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ όπου γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα διαφορετικά ιδρύματα, στο ρίσκο που έχουν αναλάβει και συνεπώς στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε πως "πριν δώσεις σε κάποιες τράπεζες ρευστότητα θα πρέπει να τις καλέσεις να σου εξηγήσουν για ποιον λόγο χρειάζονται τη ρευστότητα αυτή, και βάσει ποιου σχεδίου δεν θα υπάρξει το ίδιο πρόβλημα αργότερα. Αυτό γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Εδώ, έρχεται η κυβέρνηση και σου λέει: θα πάρεις κάποια λεφτά είτε τα χρειάζεσαι, είτε όχι".
"Γιατί δεν πηγαίνει μια τράπεζα στην Εθνική, όπως πήγε η Merrill Lynch στην Bank of America; Γιατί δεν γίνεται πρώτα αυτό και μετά να υπάρξει παρέμβαση του κράτους; Είναι πρωτοφανές εκεί όπου υπάρχουν μεγαλομέτοχοι να ζητούμε από τους πολίτες να σώσουν τους μεγαλομετόχους. Σαν το αστείο που λέμε: φτωχοί βοηθήστε μας να μη γίνουμε φτωχοί σαν κι εσάς".
Με το ν/σ το κράτος θα πάρει πίσω 150 εκατ. ευρώ, έχοντας δώσει 25 δισ. ευρώ. "Αυτό δεν είναι άδικο;", αναρωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας: "Έχουμε μπει στην περίοδο του μερικού κρατικού ελέγχου και του παρεμβατισμού. Και επειδή δεν βλέπω νοοτροπίες και πολιτικές να μπορούν να αλλάξουν, θεωρώ ότι η χώρα θα περάσει σημαντική κρίση. Και ευτυχώς που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς, θα είχαμε την τύχη της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: