Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Σαρωτικές αλλαγέs για αστυνομικούs

Επαναφέρουν τον νόμο που ίσχυε στη Χωροφυλακή για την εντοπιότητα. Περικόπτονται οι μέρες που δικαιούνται οι αστυνομικοί να βγαίνουν ελεύθεροι υπηρεσίας για λόγους υγείας«E» 22/8

Σοβαρές αλλαγές στο σύστημα μεταθέσεων, με περιορισμό σε μεγάλο ποσοστό της εντοπιότητας και του αμετάθετου των αξιωματικών, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα βάζει ψαλίδι στις αναρρωτικές άδειες του προσωπικού.


Σαρωτικές αλλαγέs για αστυνομικούs

Ειδικά για τις αναρρωτικές άδειες, με το προεδρικό διάταγμα 95 για την «Οργάνωση και Λειτουργία Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 151 της 29 Ιουλίου 2008 και θα ισχύσει από 1/1/2009, περικόπτονται οι μέρες που δικαιούνται οι αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες να βγαίνουν ελεύθεροι υπηρεσίας για λόγους υγείας, ενώ προβλέπονται ακόμα και αυστηρές κυρώσεις για όσους διαπιστώνεται ότι εξαπατούν την υπηρεσία τους και επικαλούνται ασθένεια για να... μαζεύουν ελιές στα χωριά τους.

Σε ό,τι αφορά την εντοπιότητα και το αμετάθετο, προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο, το οποίο ουσιαστικά βάζει χέρι στο υπάρχον σύστημα, επαναφέροντας εν μέρει τον νόμο που ίσχυε στην πρώην Χωροφυλακή και ακυρώνοντας όσα εξασφάλισαν τα τελευταία χρόνια οι συνδικαλιστές.

Εν τω μεταξύ από το Αρχηγείο ξεκινάει «σαφάρι» για τους αστυνομικούς που εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μελετάται η εφαρμογή νέων κανόνων, που ουσιαστικά θα απαγορεύουν κάτι τέτοιο.

Οι στόχοι
Οπως είπε στο «Εθνος» στέλεχος του Αρχηγείου, τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται σε ένα πακέτο μέτρων τα οποία έχει σκοπό να εφαρμόσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, με στόχο την πάταξη της «λούφας» και της παρέκκλισης από τα αστυνομικά καθήκοντα. Ιδιαίτερα με τις αναρρωτικές άδειες, ο ίδιος λέει ότι είχε παρατηρηθεί ότι γινόταν κατάχρηση από το προσωπικό, προκειμένου να δραστηριοποιούνται σε άλλες ασχολίες.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές, σχετικά με την εντοπιότητα και το αμετάθετο, με επίσημη πρόταση, μάλιστα, που έστειλαν στο Αρχηγείο για τη βελτίωση του κώδικα μεταθέσεων, υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή έχει εδραιωθεί εργασιακή σταθερότητα στην Αστυνομία, η οποία διασφαλίζει την ευσυνείδητη προσφορά και δεν υποχρεώνει τους αστυνομικούς να εξευτελίζονται και να υποχρεώνονται σε κομματική ομηρεία, αναζητώντας πλάγια μέσα για να πάρουν μετάθεση στον τόπο των συμφερόντων τους.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

- Ελεύθερος υπηρεσίας για λόγους υγείας μπορεί να βγαίνει κάποιος για τέσσερις μέρες και άλλες τέσσερις εφόσον δεν έχει αποθεραπευτεί και μέσα στον μήνα μπορεί να πάρει άλλες τέσσερις για άλλη ασθένεια. Μετά την όγδοη συνεχή μέρα, υποχρεωτικά θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών. Μέχρι τώρα μπορεί να βγει κανείς ελεύθερος υπηρεσίας 12 μέρες τον μήνα χωρίς ουσιαστικά να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

- Οι ασθενείς ελεύθεροι υπηρεσίας δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και υποχρεωτικά οι διοικητές τους θα πρέπει να τους κάνουν κατ οίκον έλεγχο μία φορά τον χρόνο, για να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι άρρωστοι.

- Αν διαπιστωθεί ότι ένας ελεύθερος υπηρεσίας εργάζεται σε άλλη δουλειά ή ασχολείται με διαφορετικές δραστηριότητες, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την υγεία του, τότε τιμωρείται πειθαρχικά, μέσω των σχετικών διαδικασιών.

-Αν κάποιος συμπληρώσει 24 μέρες ελεύθερος υπηρεσίας μέσα σε ένα εξάμηνο, παραπέμπεται υποχρεωτικά στην Ε.Α.Α., ενώ μέχρι τώρα μπορεί να απέχει από την εργασία του μέχρι και 72 μέρες το εξάμηνο.

- Οι αναρρωτικές άδειες μέσα σε έναν χρόνο περιορίζονται στις 120 μέρες από τις 180 που είναι μέχρι και φέτος.

- Τέλος με το διάταγμα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για τις προσφυγές που έχει το δικαίωμα να κάνει ο εργαζόμενος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται η παράκαμψη της Επιτροπής Αναρρωτικών Αδειών και η παραπομπή απευθείας στο ανώτατο όργανο, που είναι η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Παραίτηση για όσους εκλέγονται στους ΟΤΑ

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους αστυνομικούς που εκλέγονται κοινοτάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι κ.λπ., σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει ζητηθεί από το Αρχηγείο να γίνει καταγραφή τους, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να γίνει ρύθμιση που να επιβάλλει σε όλους την παραίτηση από το Σώμα μετά την εκλογή. Αυτό ισχύει για τους αξιωματικούς, αλλά όχι και για τους κατώτερους.

Το σκεπτικό είναι ότι τα αστυνομικά καθήκοντα κάποιες φορές συγκρούονται με τις δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. άδειες κέντρων διασκέδασης, χωματερές κ.λπ.) και βέβαια είναι πολλοί αυτοί που εκμεταλλεύονται την αστυνομική τους ιδιότητα και τις «εξυπηρετήσεις» που μπορούν να προσφέρουν από τη θέση τους, για να πετύχουν την εκλογή τους.

Πέραν αυτού, όπως λένε, είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν εκλεγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και εξακολουθούν να υπηρετούν στην Αστυνομία (υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 700) και βέβαια η προσφορά τους στην υπηρεσία τους είναι σχεδόν μηδενική.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ Α - Β
Μειώνονται στο 50% όσοι υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους

Μεγαλύτερη αναστάτωση ωστόσο αναμένεται ότι θα φέρει στο Αστυνομικό Σώμα το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται για τις μεταθέσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα μειωθεί κάτω από το 50% ο αριθμός των αστυνομικών που θα υπηρετούν στον τόπο καταγωγής και συμφερόντων τους και το μεγαλύτερο μέρος θα είναι από άλλες περιοχές.

Οι αξιωματικοί που θα αποφοιτούν από τη Σχολή δεν θα πηγαίνουν στον τόπο τους και μόνο όταν θα συγκεντρώνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μορίων θα γίνεται αυτό, δηλαδή... λίγο πριν από τη σύνταξη.

Παράλληλα φαίνεται πως αλλάζει το καθεστώς των μεταθέσεων, που μέχρι τώρα εξασφαλίζει το αμετάθετο για όλους τους αξιωματικούς μέχρι τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή, από τις διευθύνσεις στις οποίες υπηρετούν.

Οι πληροφορίες λένε ότι από τους αστυνόμους Β και πάνω θα μετατίθενται οπουδήποτε, μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Και οι υπαστυνόμοι, όμως, θα κρίνονται από ειδική επιτροπή της Διεύθυνσης Αστυνομίας και θα μπορούν να μετατεθούν σε άλλο νομό, αν οι εκθέσεις δεν είναι ικανοποιητικές γι αυτούς.

Οι λόγοι
Αυτές οι ρυθμίσεις προωθούνται με αφορμή τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη και όσα ακούστηκαν περί διαφθοράς και για προβλήματα αστυνόμευσης από το τοπικό προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί υλοποίηση μιας παλιάς επιθυμίας των πολιτικών και φυσικών ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι θα ξεσηκώσει θύελλα, αφού οι συνδικαλιστές στην πρότασή τους προς το Αρχηγείο, όχι μόνο ζητούν να παραμείνει ως έχει το αμετάθετο, αλλά να επεκταθεί μέχρι και τον βαθμό του ταξίαρχου.

Και εφόσον κρίνεται αναγκαίο να μετακινηθούν ανώτατοι αξιωματικοί, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένους όρους και οικονομικές αποδοχές, που φτάνουν μέχρι και το διπλάσιο του μισθού τους, ανάλογα με την απόσταση.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
ktom@pegasus.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να εφαρμοστούν αυτά τα πράγματα.
Η εντοπιοτητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες ειναι ο υπ' αριθμ. 1 παράγοντας σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής.