Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

  1. e08 Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο).
  2. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρόνο.
  3. Στο συμβόλαιο πάνω θα πρέπει να αναγράφεται η αύξηση του μισθώματος π.χ κάθε έτος 10% εάν δεν γράφεται ισχύει το75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12 μήνες. π.χ . Τιμάριθμος 4χ75%=3 Ευρώ
  4. Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα(νοίκια)
  5. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.
  6. Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
  7. Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.
  8. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας, θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.
  9. Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε, εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.
  10. Ο Φόρος ακίνητης περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη (ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΎΗΣΗ

Είναι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 1 ή και περισσότερα ενοίκια και δίνεται για την καλή εκτέλεση των όρων του συμβολαίου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ

Φυσικό είναι όταν ενοικιάσουμε μία οικία, να τρέξουμε στην ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ για τις αντίστοιχες συνδέσεις, αυτό όλοι το γνωρίζουμε και είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το κάνει, γιατί έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να μην γίνεται η αντικατάσταση στο όνομα του ενοικιαστή των υπηρεσιών αυτών, και να εγκαταλείψει το σπίτι ο ενοικιαστής και να επιβαρυνθεί με όλες αυτές τις χρεώσεις ο ιδιοκτήτης.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Επειδή δεχτήκαμε καταγγελίες ενοικιαστών ότι στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην ανάλυση των χρεώσεων έχουν επιβαρυνθεί και το τέλος ακίνητης περιουσίας, περιουσία που δεν έχουν, ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο της ΔΕΗ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε κάθε χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται αυτή η χρέωση, έτσι είναι νομοθετημένη, και ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό που θα επισυνάπτουν οι συμβαλλόμενοι (ενοικιαστής-ιδιοκτήτης) θα πρέπει να το ξεκαθαρίζουν.

Η Ένωσή μας δεν συμφωνεί, καθότι η σύναψη του συμβολαίου για την ενοικίαση έχει προηγηθεί, και ο ενοικιαστής θα βρεθεί σε δυσκολία να αφαιρέσει το ποσό αυτό από το μίσθωμα, γι’ αυτό θα πρέπει να το έχει ήδη συμφωνήσει.

Επειδή αυτή η περίοδος είναι περίοδος που κάποιοι λόγω μετάθεσης, η λόγω σπουδαστών-φοιτητών θα υποχρεωθούν στην αναζήτηση μίσθωσης οικίας και σύναψη μισθωτηρίων συμβολαίων, καλό θα είναι για περισσότερη ενημέρωση να επισκεφθούν την Ένωση μας είτε αυτοπροσώπως στο γραφείο μας που βρίσκεται στην ΠΛΛ.1866 ΑΡΙΘ.2 η τηλεφωνικά, ας επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 2821092666

H Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

3 σχόλια:

If...ιγένεια είπε...

Εύγε.. Άκρως ενημερωτικό και χρησιμότατο ιδίως για φοιτητές..

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.

Είδα το παραπάνω ενημερωτικό άρθρο σας και θα ήθελα ορισμένες ακόμα πληροφορίες:

1. Επειδή από ό,τι είδα πρόκειται για παλαιή ανάρτηση (2008), θα ήθελα να μου πείτε ποια από τα παραπάνω ισχύουν μέχρι σήμερα ή πως έχουν τροποποιηθεί;

2. Επίσης, στην αρχή λέτε ότι "Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρόνο."

Από πού προκύπτει αυτό; (Νόμος, Απόφαση, Αστικός Κώδικας)

3. Επίσης το σημείο "6" μου φαίνεται λίγο αντιφατικό σε σχέση με το "9":
Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι εγώ όταν πρωτονοίκιασα το σπίτι το βρήκα φρεσκοβαμένο. Μετά όμως από δύο - τρεις μήνες, εμφανίζεται σε έναν τοίχο υγρασία και μούχλα η οποία προφανώς είναι κατασκευαστική ατέλεια του σπιτιού και η οποία είχε απλώς "καλυφθεί" αρχικά από τον ιδιοκτήτη με το βάψιμο (ίσως και εκ του πονηρού).

Σύμφωνα με το σημείο "6", εγώ δεν έχω ευθύνη. Σύμφωνα όμως με το σημείο "9", θα πρέπει να το αποκαταστήσω γιατί δεν το βρήκα έτσι. Τελικά τι ισχύει από τα δύο.

Γενικώς με ενδιαφέρει τα περισσότερα από τα παραπάνω δικαιώματα και υποχρεώσεις μου να γνωρίζω σε ποιες αρχές δικαίου στηρίζονται και αν είναι δυνατό και σε ποιες διατάξεις. Διαφορετικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να πάω στον ιδιοκτήτη και να του λέω ότι αυτό είναι έτσι γιατί το διάβασα σε ένα blog...Ούτε θα μπορώ να υπερασπίσω έτσι δικαστικά τον εαυτό μου (ω μη γένοιτο).

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

I am interested in most of my above rights and obligations to know on which legal principles they are based and if possible and Excellent post on which provisions. Otherwise I CANNOT go to the owner and tell him this is so because I read it on a blog.