Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Συμβασιούχοι πυροσβέστες

ImageΟργή
Η σταγ
όνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσφατο ατύχημα που είχε ως θύμα του συμβασιούχο πυροσβέστη, ο οποίος πλακώθηκε από βράχο στον Ταΰγετο, κατά την επιστροφή του στην Καλαμάτα μετά τη βάρδιά του. Το περιστατικό αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», προκάλεσε την οργή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης – Διάσωσης (ΠΟΣΔΥΠ).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΥΔ, Κων. Παπαντώνης, καταγγέλλει πως ‘οι συνάδελφοί μου αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πάνε στη δουλειά τους πληρώνοντας από τα 700 ευρώ – που παίρνουν ως μηνιαίο μισθό – τη βενζίνη αλλά και τη φθορά στα προσωπικά τους οχήματα’.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις – λέει – αυτό δε συμβαίνει μόνο στα πυροφυλάκια, που βρίσκονται στη μέση του πουθενά, αλλά και στα σημεία όπου εδρεύουν τα πυροσβεστικά οχήματα, όπως συνέβη στην Καλαμάτα.
‘Τα πυροφυλάκια δε διαθέτουν σκιά, προστασία από τη ζέστη ή το κρύο, βρίσκονται ανάμεσα σε κεραίες, χωρίς να υπάρχουν εκεί αλεξικέραυνα και δε διαθέτουν ηλεκτρικό και νερό’.
Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που απέστειλε η ΠΟΣΠΥΔ στο διοικητή Καλαμάτας και στο οποίο αναφέρει: «Για να κερδίσει η υπηρεσία λίγα λίτρα πετρέλαιο και χρόνο πώς θα αποκαταστήσουμε το συνάδελφό μας; Του χρόνου που θα περάσει γιατρούς και πιθανόν με πρόβλημα από την υγειονομική επιτροπή, θα του πείτε ευχαριστούμε, αλλά δε μας κάνετε;».
Η Ομοσπονδία ζητά από το διοικητή να σταθεί στο συνάδελφό τους μακροπρόθεσμα και πέρα των νομίμων.
Όπως καταγγέλλει, παρά το γεγονός ότι έγινε σοβαρό ατύχημα, «15 μέρες μετά, οι συνάδελφοί τους εξακολουθούν να διανύουν απόσταση 40 χιλιομέτρων με όποιο μέσο διαθέτει ο καθένας για να μην ξοδέψει η υπηρεσία καύσιμα».
Πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών».
Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμενόταν να συναντηθούν χθες με τον υφυπουργό Εσωτερικών Παν. Χηνοφώτη και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι «παρά τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας στην προηγούμενη συνάντησή τους στις 26 Μαΐου και τη θετική στάση που τηρεί ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών απέναντι στον κλάδο τους για τη διευθέτηση αυτού του προβλήματος, αλλά και άλλων εξίσου σοβαρών (καταστρατήγηση ωραρίου, υπηρεσιακές ταυτότητες και διπλώματα, μέτρα ατομικής προστασίας, καθυστερημένες πληρωμές κ.ά.), το αρχηγείο του Σώματος σφυρίζει αδιάφορα και δεν τηρεί τίποτα στην πράξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: