Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

«Λυπητερή» με 7 νέους φόρους

Ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες οι μεγάλοι χαμένοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σεραφείμ Πολίτης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Νέους φόρους, τους οποίους θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο υπερβαίνει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.

Μπροστά στο δημοσιονομικό αδιέξοδο που συνθέτουν οι πρωτοφανείς τα τελευταία χρόνια αποκλίσεις στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού, οι οποίες επαναφέρουν την απειλή της επιτήρησης από τις Βρυξέλλες, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν ευρύ πακέτο νέων άμεσων και έμμεσων φόρων που θα επιβληθούν από τον Σεπτέμβριο.

Η συνταγή Αλογοσκούφη περιλαμβάνει 7 φόρους που θα επιβαρύνουν όλους τους φορολογουμένους, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι
ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ;
Το έλλειμμα βαδίζει ολοταχώς σε επίπεδα πάνω από το 2,5% και δεν αποκλείεται να υπερβεί το κρίσιμο όριο του 3%
θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού».

Το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων θα περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από τους ιδιοκτήτες β΄ κατοικίας, την αύξηση των φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% στα μερίσματα από μετοχές και τη φορολόγηση των stock options.

Δεν μπορούν να περιμένουν
Τα μέτρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, παρ΄ ότι αρχικά σχεδιαζόταν η ανακοίνωσή τους με την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο. Ωστόσο, υπό το βάρος της διογκούμενης μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού και των πιέσεων που ασκούνται ήδη από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση επισπεύδει την επιβολή των νέων έκτακτων φόρων.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τους νέους φόρους στο όνομα του περιορισμού της φοροδιαφυγής, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι τους. Ήδη, πάντως, η κυβέρνηση δέχεται τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι με τα νέα μέτρα προχωρεί σε πρωτοφανή φοροεισπρακτική επίθεση για να καλύψει τις μεγάλες αποκλίσεις που σημειώνονται στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αλλά το έλλειμμα βαδίζει ολοταχώς σε επίπεδα πάνω από το 2,5% και δεν αποκλείεται να υπερβεί το κρίσιμο όριο του 3%, το οποίο θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες κοινοτικής επιτήρησης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ακόμη και το πακέτο για τη φτώχεια που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ θα προβλέπει περιορισμένες ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και ομάδες χαμηλών εισοδημάτων.

Επτά φόροι για όλους
Οι επτά φόροι που αναμένεται να πλήξουν όλους τους φορολογουμένους για να περιοριστεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, είναι οι ακόλουθοι:

1. Η ΜΕΙΩΣΗ του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 10.500 ευρώ. Θεωρείται πιθανό ότι το νέο όριο θα μειωθεί στα επίπεδα των 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα προκύψει πρόσθετος φόρος από 300 έως 675 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Το υπουργείο Οικονομίας επικαλείται ότι μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα μικρότερο από το όριο των 10.500 ευρώ και πως έτσι πολλοί παραμένουν αφορολόγητοι παρ΄ ότι έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, με το μέτρο αυτό αναμένεται να πληγούν επαγγελματίες που πράγματι έχουν εισοδήματα μικρότερα από 10.500

ευρώ, ενώ η επιβάρυνση για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με αυτήν που επιβάλλεται για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

2.Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από όλους τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας. Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται στους φορολογουμένους από τις αρχές Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση από τον νέο αυτό φόρο σκοπεύει να βάλει στα ταμεία του κράτους 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος ανέρχεται σε 0,1% της αντικειμενικής αξίας με ελάχιστο ποσό το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό. Πρόκειται για φόρο που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

3.Η ΑΥΞΗΣΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 3%. Η αύξηση αυτή παρ΄ ότι προγραμματιζόταν για την 1/1/2009 στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία, δεν αποκλείεται να επιβληθεί άμεσα για εισπρακτικούς λόγους.

4.Η ΑΥΞΗΣΗ του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα που σχεδιάζεται να ανακοινωθεί και να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

5.Η ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας στα ποτά.

6.Η ΕΠΙΒΟΛΗ πρόσθετου φόρου 10% στα μερίσματα από μετοχές. Σημειώνεται ότι σήμερα τα μερίσματα φορολογούνται ήδη με ποσοστό 25% που παρακρατείται στην πηγή. Με τον νέο φόρο θα φορολογούνται συνολικά με 35%.

7.Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των stock options που λαμβάνουν με τη μορφή μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό, καθώς και μέτρα εποπτείας των οικονομικών σε δήμους, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.


Εισοδηματικές ενισχύσεις ζητούν τα συνδικάτα

ΤΟ 50% ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ αμείβεται με μεικτές ακαθάριστες αποδοχές μικρότερες των 1.250

ευρώ- και το ποσό αυτό αποτελεί τον μέσο μισθό στην Ελλάδα.

Την επισήμανση αυτή διατυπώνει η ΓΣΕΕ εν όψει της εργατικής κινητοποίησης στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία της οικονομίας και τη συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων. Σήμερα η ΓΣΕΕ (και αύριο η ΑΔΕΔΥ) κατά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή θα εκφράσουν (για μια ακόμη φορά) την έντονη αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, επικεντρώνοντας την κριτική τους στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την ανεργία και τις φορολογικές αδικίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών. Σε σχετική της επιστολή προς τον κ. Καραμανλή, η ηγεσία της ΓΣΕΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

● Ενώ το 2004 οι μισθωτοί κατέβαλαν το 44% των συνολικών φόρων και οι εργοδότες το 43%, το 2007 τα ποσοστά αυτά έγιναν 50,1% για τους μισθωτούς και 36,3% για τους εργοδότες.

● Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκεται στο 91%, ενώ οι μισθοί στο 83% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

● Η αύξηση της μέσης πραγματικής αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα βραδύτερα από τη μέση παραγωγικότητα της εργασίας είχε ως αποτέλεσμα το 2007, η μεν μέση πραγματική αμοιβή να έχει αυξηθεί κατά 27% ενώ η παραγωγικότητα κατά 36,5%. Έτσι υπήρξε για τις επιχειρήσεις ένα όφελος περίπου 7% στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε πραγματικούς όρους.

● Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ο πληθωρισμός του 2008 θα υπερβεί το 4% σε μέσα επίπεδα έναντι του 2007.

Σημειώνεται ότι τα εργατικά συνδικάτα προετοιμάζουν συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (ώρα 6 μ.μ.

στο άγαλμα Βενιζέλου). Σε κοινή τους διακήρυξη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ:

● Παρατηρούν ότι η ακρίβεια και η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών καλπάζουν καθημερινά, μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών.

● Επισημαίνουν ότι η κυβερνητική πολιτική στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ τροφοδοτεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό δίνοντας άλλοθι στους επιχειρηματίες για πολλαπλάσιες αυξήσεις και αισχροκέρδεια στην αγορά, οι οποίοι αποκομίζουν έτσι ιστορικά κέρδη.

● Παρατηρούν ότι οι μισθοί και τα ημερομίσθια των εργαζομένων συνεχώς υποβαθμίζονται, οι δε αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής είναι κάτω ακόμα και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: