Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Μόνο υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικών εγκλημάτων θα διαχειρίζεται εφεξής η ΥΠΕΕ


Tέλος στην ασύμφορη εμπλοκή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) με άσχετες ή ήσσονος σημασίας προς τα συμφέροντα του Δημοσίου υποθέσεις βάζει εισαγγελική εγκύκλιος και, πλέον, μόνο οι ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικών εγκλημάτων, που έχουν βαρύνουσα σημασία για το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Eνωση, θα ανατίθενται στην ΥΠΕΕ.
Ειδικότερα, η παραπάνω εισαγγελική εγκύκλιος στοχεύει στο να απαγκιστρώσει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων από τέτοιου είδους υποθέσεις, βάζοντας τέλός στην ενασχόληση του στελεχιακού της δυναμικού με υποθέσεις μικρής ή μεσαίας παραβατικότητας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα σοβαρότερα καθήκοντά της.


Ετσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Καρούτσος ζητεί από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών όλης της χώρας να περιορίσουν δραστικά την ασκούμενη τακτική του να ζητούν συνεχώς από την Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) να διενεργήσει έρευνες σε υποθέσεις είτε μικρής είτε μεσαίας παραβατικότητας και ιδίως δε, τις υποθέσεις εκείνες οι οποίες δεν χρειάζονται τη συνδρομή οικονομικού ελεγκτή.


Oπως επισημαίνει για το ίδιο θέμα, η τακτική αυτή έχει ως δυσμενές από πλευράς αποδοτικότητας αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλος φόρτος εργασίας και ως εκ τούτου να δυσκολεύεται η ΥΠΕΕ να πετύχει τον βασικό στόχο της, ο οποίος είναι πρωτίστως ο εντοπισμός και η καταπολέμηση όχι τόσο της μικρομεσαίας φορολογικής παραβατικότητας, όσο πρωτίστως της μεγάλης φοροδιαφυγής και των οργανωμένων δικτύων παράνομων δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, προσθέτει ο εισαγγελέας, τούτο δεν σημαίνει και ότι αποκλείονται από το πεδίο δράσης της ΥΠΕΕ η μικρή και η μεσαία φοροδιαφυγή, αλλά δεν πρέπει να ζητείται κατά κόρον η συνδρομή της.
Μάλιστα στην εγκύκλιο επικρίνεται το γεγονός ότι με διάφορες κατά καιρούς εισαγγελικές παραγγελίες για ήσσονος σημασίας θέματα για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, η ΥΠΕΕ υποχρεώθηκε στο παρελθόν να ασχοληθεί με υποθέσεις έξω από τα όρια των αρμοδιοτήτων της, όπως π.χ. με έλεγχο παράνομης λειτουργίας ραδιοσταθμού, μη απόδοση κρατήσεων σε ασφαλιστικό οργανισμό, παρακολούθηση βυτιοφόρων για απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα, άνοιγμα λογαριασμών άσχετων με το κατηγορούμενο αδίκημα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: