Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Ρεύμα στην ΕΕ από τη Σαχάρα

Σύμφωνα με το σχέδιο, ειδικές ηλιακές φάρμες που θα εγκατασταθούν στις αχανείς εκτάσεις της Αφρικής θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες των Ευρωπαίων «E» 24/7

Κλέβοντας λίγη από τη λάμψη της Σαχάρα θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες και να επιτύχει τους στόχους που έθεσε πέρυσι για την κλιματική αλλαγή.


Ρεύμα στην ΕΕ από τη Σαχάρα

Σύμφωνα με μια νέα πρόταση, η οποία βρίσκει την υποστήριξη των ηγετών της Βρετανίας και της Γαλλίας, Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί, και η οποία πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούνταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η «γηραιά» Ηπειρος μπορεί να εγκαταστήσει ειδικές ηλιακές φάρμες στις αχανείς εκτάσεις της Αφρικής, οι οποίες θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα για λογαριασμό των Ευρωπαίων.

Απαιτείται να παγιδευτεί μόλις το 0,3% του φωτός που «λούζει» τις ερήμους της Μέσης Ανατολής και τη Σαχάρα, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης, δήλωσε ο Αρνουλφ Γέγκερ Βάλντεν μιλώντας στο Ανοιχτό Φόρουμ Ευρωεπιστήμης στη Βαρκελώνη.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου απαιτείται να κατασκευαστούν γιγάντιες ηλιακές φάρμες, οι οποίες θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είτε με φωτοβολταϊκά κύτταρα είτε θα χρησιμοποιούν τη θερμότητα του ήλιου για να βράζουν νερό, ο ατμός του οποίου θα κινεί ειδικές τουρμπίνες.

Η κατασκευή των καλωδίων που θα μεταφέρουν την ενέργεια υποθαλάσσια από τη «μαύρη ήπειρο» στην Ευρώπη έχουν ήδη σε Σικελία και Ισπανία προγραμματιστεί για το 2010 με 2012, ενώ άγνωστη παραμένει η πηγή της χρηματοδότησης.

Μέσω ενός τεράστιου δικτύου καλωδίων ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Δανία, θα έχουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους να εξάγουν αιολική ενέργεια όταν έχουν πλεόνασμα.

Οι επικριτές του σχεδίου, το οποίο θα στοιχίσει 455 δισεκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζουν ότι η ανανεώσιμη ενέργεια δεν θα είναι ποτέ μια οικονομική λύση, καθώς ο καιρός δεν αποτελεί μια σταθερή μεταβλητή, ωστόσο οι υποστηρικτές του προβάλλουν το αντεπιχείρημα ότι σε 10 χρόνια θα γίνει οικονομικά ανταγωνιστική, καθώς ακόμη κι αν κάποιες μέρες ο άνεμος ή ο ήλιος δεν είναι αρκετά δυνατός στη Βόρεια Θάλασσα σίγουρα θα είναι σε κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: