Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

«Έξυπνες» θεραπείες χωρίς φάρμακα


Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι που προλαμβάνουν τους κινδύνους για τον οργανισμό
Του Γιάννη Δεβετζόγλου gdevetzoglou@dolnet.gr
Μπορούμε να κάνουμε το κάπνισμα «υγιεινό», να εμπιστευτούμε την ψυχική μας υγεία σε... γυμναστή και παράλληλα να μειώσουμε τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου επιχειρώντας μικρές αλλαγές στα γεύματά μας; Μπορούμε, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αρκεί να το κάνουμε με «έξυπνο τρόπο».
Το όφελος που προκύπτει από τις σωτήριες φαρμακευτικές και επεμβατικές μορφές της ιατρικής έχει και το αντίτιμό του: τις παρενέργειες. Το χάπι και το νυστέρι θα έπρεπε να αποτελούν την τελευταία λύση.
Αυτό που θα πρέπει να αλλάξουμε είναι κάποιες καθημερινές συνήθειες. Η υιοθέτηση νέων συνηθειών μπορεί να μας προφυλάξει από την υπέρταση, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τον καρκίνο καθώς και άλλες ασθένειες.
Οι νέες συνήθειες βοηθούν περισσότερο στην πρόληψη των ασθενειών καθώς και των πρώτων συμπτωμάτων τους.
Επίσης, νέα δεδομένα κάνουν λόγο ακόμη και για θεραπεία χρόνιων ασθενειών με τη βοήθεια του τρίπτυχου «διατροφή- άσκηση - έλεγχος του στρες».
Διατροφική ισορροπία αντί δίαιτας
Ο αλάνθαστος οδηγός για το πότε και πόσο θα πρέπει να τρώει κάποιος είναι η δική του πείνα (όχι η λαιμαργία). «Η ώρα του φαγητού» θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν σε περίπτωση που δεν συγχρονίζεται με την ώρα της πείνας. Άλλη μία περίπτωση που δεν πρέπει να πλησιάσουμε το χέρι μας σε πιάτο είναι όταν έχουμε πονοκέφαλο, ίλιγγο, πόνους στην κοιλιά ή όποια άλλη παροδική αδιαθεσία. Η κατανάλωση τροφής σε αυτήν την περίπτωση θα έβλαπτε την υγεία και θα καθυστερούσαμε την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Επίσης θα πρέπει να διατηρούμε τα τρία βασικά γεύματα και στο ενδιάμεσο να διακόπτουμε την πείνα μας με φρούτα, μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή λίγο γιαούρτι. Δεν ενδείκνυνται τυρόπιτες, σουβλάκια, γλυκά ή ό,τι άλλο παρόμοιο.
Αν προσθέσουμε στις αλλαγές της διατροφής την άσκηση, σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό για την υγεία. Γενικά ο συνδυασμός δύο υγιεινών κανόνων αποδίδει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι η εφαρμογή μόνο ενός. Η καθιέρωση της σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πολλών ασθενειών. Επιπλέον αποδεικνύεται και βιοχημικά ότι έχει θετική επίδραση σε νόσους της ψυχικής σφαίρας, όπως είναι η κατάθλιψη.
Γυμναστική αντί ψυχοθεραπείας
Σύμφωνα με βιοχημικούς γιατρούς, προκειμένου να ελαττωθεί η νευρομυϊκή ένταση κατά τη διάρκειά της άσκησης, ο εγκέφαλος παράγει ουσίες με αντικαταθλιπτική δράση, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κ.ά. Η ευεργετική επίδραση μίας ώρας συστηματικής άσκησης, προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες, τις προτιμήσεις και τις τρέχουσες δυνατότητες του ατόμου, ισοδυναμεί με αυτήν που προκύπτει ύστερα από ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία μερικών ωρών. Επιπλέον, η γυμναστική μειώνει αισθητά το στρες.
Έλεγχος του στρες με αναπνοές
Η μείωση του στρες μπορεί πολύ απλά να επιτευχθεί με αναπνευστικές ασκήσεις. Για να τις κάνουμε όμως χρειάζεται εξάσκηση, μιας και σύμφωνα με ειδικούς οι περισσότεροι δεν έχουν εκπαιδευτεί στο να αναπνέουν σωστά. Συνήθως ακινητοποιούμε το διάφραγμα (σφίγγουμε την κοιλιά) και αναπνέουμε άρρυθμα και διακεκομμένα με αποτέλεσμα την ανεπαρκή οξυγόνωση του οργανισμού.
Η αρμονική διαφραγματική αναπνοή συμβάλλει εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση αγχωδών καταστάσεων. Επιπλέον τα όργανα που βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς υφίστανται μία ρυθμική μάλαξη (μασάζ) που βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα η συνειδητή αλλαγή του τρόπου αναπνοής, που σκοπό έχει να μειώσει τα επίπεδα του στρες, καταφέρνει να επηρεάζει άμεσα και θετικά την ψυχική, διανοητική και σωματική κατάσταση. Επίσης, η ειδική διατροφή, ο έλεγχος του στρες και η χαλαρή προπόνηση συμβάλλουν με επιτυχία στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης.
Δίαιτα κατά της υπέρτασης
Στην ήπια υπέρταση, αλλά και κάποιες φορές σε σοβαρότερες καταστάσεις, υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πίεσης χωρίς φαρμακευτική θεραπεία. Η ελάττωση της πίεσης χωρίς φάρμακα επιτυγχάνεται κυρίως με τη μείωση του σωματικού βάρους (σε περιπτώσεις παχύσαρκων), περιορισμό και διακοπή της πρόσληψης αλατιού, έλεγχο και μείωση του στρες, διακοπή του καπνίσματος, δίαιτα με υψηλό κάλιο (άφθονα φρούτα, κυρίως μπανάνες, λαχανικά), αποφυγή της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών, καφέ και επαρκή ανάπαυση και ύπνο.
Στην περίπτωση που ο θεραπευτής μας κρίνει πως η φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναπόφευκτη, η αλλαγή στο διατροφικό μας πλάνο θα συμβάλει κατά πολύ στη μείωση της απαιτούμενης δοσολογίας των φαρμάκων και ως εκ τούτου θα ελαττωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειές του.
Ωστόσο, επειδή αναφερόμαστε σε μία νόσο που μπορεί να προκαλέσει, απροειδοποίητα, εγκεφαλικό ή έμφραγμα, θα πρέπει ο αρχικός συντονισμός να γίνει υπό την παρακολούθηση ειδικού. Το πιεσόμετρο είναι απαραίτητο για συχνές μετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: