Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Έρευνες - σοκ για ακτινοβολία από πυλώνες- κινητά


Καρκίνος, κυτταρικές διαταραχές και βλάβες στο DΝΑ, οι κυριότερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr
Αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου και λευχαιμίας, προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, κυτταρικές διαταραχές και βλάβες στο DΝΑ είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγονται στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τα κινητά, τις ασύρματες συσκευές και τις γραμμές υψηλής τάσης.
Από τις μελέτες που πραγματοποιούνται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα την τελευταία περίοδο φαίνεται ότι η ανησυχία των ειδικών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκπεμπόμενη ακτινοβολία αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μερίδα επιστημόνων που εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας δεν έχουν αποδειχθεί επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τέτοιων συσκευών. Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε η μελέτη Lowental (2007), η οποία δείχνει ότι ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις μέχρι 300 μέτρα από γραμμές υπερυψηλής τάσης είχαν κατά 1,3 φορές αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν πιο μακριά.
Να αυξηθούν τα όρια
Επιπλέον, αναφορά έγινε στην επιδημιολογική μελέτη Draper (2005), όπου φαίνεται ότι παιδιά ηλικίας έως 15 ετών που ζουν μέχρι και 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης έχουν 69% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία απ΄ ό,τι αυτά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 600 μέτρα. «Ύστερα από τα αποτελέσματα αυτά προτείνεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από τα 30 στα 200 μέτρα, καθώς και να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από αυτές τις γραμμές κατά 15 φορές», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν και τα αποτελέσματα πειραμάτων σε πειραματόζωα: σε δύο ομάδες 12 εγκύων αρουραίων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων παρόμοια με αυτή που εκπέμπουν οι κεραίες, το 58% της πρώτης ομάδας και το 50% της δεύτερης δεν γέννησαν. Σε ανάλογο πείραμα που διεξήχθη σε 380 έμβρυα όρνιθας παρατηρήθηκε σε ποσοστό έως και 62,78% καθυστέρηση της ανάπτυξης, βαριές δυσμορφίες, νεκρά νεογνά καθώς και πρώιμοι και όψιμοι εμβρυϊκοί θάνατοι. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και σε πείραμα με αυγά ορτυκιών.
Προφύλαξη των εμβρύων
«Η υψηλού βαθμού ευαισθησία των εμβρύων του αρουραίου, της όρνιθας και του ορτυκιού σε μικροκύματα χαμηλής πυκνότητας ισχύος αποτελεί ισχυρή ένδειξη αντίστοιχης υψηλής ευαισθησίας των εμβρύων των ανώτερων θηλαστικών και του ανθρώπου, εξαιτίας των ομοιοτήτων τους στα αρχικά στάδια της προγεννητικής του ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις πειραματικές μας μελέτες, καθώς και την αρχή της προφύλαξης, συνιστάται κάθε δυνατή προφύλαξη των εμβρύων και των παιδιών από την ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας, όπως είναι και η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων», τονίζει ο κ. Ιωάννης Μάγρας από το Εργαστήριο Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του ΑΠΘ.
«Πολύ μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η ακτινοβολία των κινητών επηρεάζει την τοπική ροή αίματος στον εγκέφαλο, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης αλλά και τη διάρκεια και την ποιότητα της φάσης των ονείρων, του τμήματος δηλαδή του ύπνου μας στο οποίο θα έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να λαμβάνει χώρα η φυσιολογική μας ανάπαυση», επισημαίνει ο κ. Όλε Γιόχανσον, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών του σουηδικού Ιδρύματος Καρολίνσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: