«E» 4/ |
Σε «αχίλλειο πτέρνα» εξελίσσεται η απουσία δειγματοληπτικών ελέγχων και η έλλειψη στατιστικής στον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων. Πρόκειται για δεκάδες προϊόντα, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, αβγά, λαχανικά, ψάρια κ.α., που φτάνουν στο πιάτο της ελληνικής οικογένειας.
Η απουσία ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα και τα συστατικά τροφίμων με παράδειγμα τις πρόσφατες διατροφικές κρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. μολυσμένο ηλιέλαιο) καθώς και η ανυπαρξία ολοκληρωμένης καταγραφής κάθε επιχείρησης και των προμηθευτών της, ήταν μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη «Στοά του Βιβλίου», κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ελεγχος ποιότητας τροφίμων - Εργαστηριακός οδηγός» των Ι.Σ. Αρβανιτογιάννη, Θ.Χ. Βαρζάκα, Κ.Ν. Τζίφα (Εκδόσεις Σταμούλη).
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ν. Κατσαρός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει κενό στα θέματα εργαστηριακού και ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, το οποίο έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο βιβλίο.
Το θέμα του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο ΤΕΙ Καλαμάτας, Θ. Βαρζάκα, και έναν εκ των συγγραφέων του βιβλίου «έχει δημιουργηθεί στις σύγχρονες βιομηχανίες η ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος ελέγχου, το οποίο αφενός μεν θα παρέχει τη βεβαιότητα ότι τα προϊόντα που θα παραχθούν θα είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών και ότι θα διατηρούν όλα τα απαιτούμενα οργανοληπτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά τους, αφετέρου δε θα παρέχει αυτή τη βεβαιότητα με χαμηλό κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου