Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Φθηνότεροι λογαριασμοί κινητών έως και 52%

Φθηνότερους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας έως και κατά 52% προτείνεται να πληρώνουν οι Ελληνες συνδρομητές μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια με το νέο σχέδιο μέτρων για την αγορά τερματισμού κλήσεων σε κινητά δίκτυα, το οποίο ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.


Φθηνότεροι λογαριασμοί κινητών έως και 52%

Το σχέδιο κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία από την πλευρά της πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις του συγκεκριμένου τέλους έως και σε ποσοστό 70%.

Φθηνότεροι λογαριασμοί κινητών έως και 52%

Η τελική τιμή-στόχος για τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone και Wind) είναι τα 4,95 ευρωλεπτά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 για το τέλος τερματισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για τη χονδρική τιμή που πληρώνει ένας πάροχος κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας σε έναν άλλο πάροχο κινητής τηλεφωνίας για τον τερματισμό κλήσεων στους συνδρομητές του δεύτερου.

Το τέλος τερματισμού
Το συγκεκριμένο τέλος ανέρχεται σήμερα στα 9,89 ευρωλεπτά για την Cosmote, τα 9,91 για τη Vodafone και τα 10,41 ευρωλεπτά για τη Wind. Και ενώ το συγκεκριμένο τέλος δεν χρεώνεται απευθείας στον συνδρομητή, είναι βέβαιο ότι ανεβάζει σημαντικά το τελικό ποσό, το οποίο καλείται να πληρώσει για τις κλήσεις του.

Το σχέδιο μέτρων της ΕΕΤΤ θα τεθεί σε εθνική δημόσια διαβούλευση από τις 4 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου: «Η εφαρμογή των μέτρων θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση των τελών τερματισμού προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, στην επίτευξη της άμεσης συμμετρίας των τιμών μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 15, ενώ εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση των τιμών κλήσης προς κινητά προς όφελος του καταναλωτή», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης.

Την ίδια στιγμή η αρμόδια επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ, ζητεί τη μείωση των τελών τερματισμού κατά 70% στα επόμενα τρία χρόνια, πρόταση η οποία, αν και δεν είναι δεσμευτική, εκτιμάται ότι σίγουρα θα επηρεάσει τις αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Από την πλευρά της η Ενωση, που αντιπροσωπεύει τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα μελέτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδεικνύει πως οι επενδύσεις του κλάδου μειώθηκαν από 13% το 2005 στο 11% το 2007 και πως οι κλήσεις εσωτερικού από κινητό στην ΕΕ των 25 μειώθηκαν κατά 13% ετησίως από το 2004 έως το 2006.

Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: