Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Το βιολογικό ρολόι χτυπά για τους άνδρες... στα 35!


Από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας η ποιότητα του σπέρματος φθίνει και αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής. Ελπίδα από νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης «E» 8/7

Οσο κι αν η είδηση στενοχωρεί τους εκπροσώπους του... «ισχυρού» φύλου, το βιολογικό ρολόι χτυπάει και στους άνδρες επηρεάζοντας τη γονιμότητα τους.

Από την ηλικία μόλις των 35 ετών η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος αρχίζει να φθίνει, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα αποβολής κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και την πιθανότητα να γεννηθεί το μωρό με σύνδρομο Ντάουν και δυσμορφίες στα άκρα.


Το βιολογικό ρολόι χτυπά για τους άνδρες... στα 35!

Την ίδια στιγμή ελπίδα στους άνδρες, με χαμηλή ποιότητα σπέρματος, δίνει μια νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης από ομάδα ιταλών επιστημόνων, που υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Συνέδριο
Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και που εξέτασε περισσότερα από 12.000 ζευγάρια σε κλινική του Παρισιού, έδειξε ότι οι γυναίκες με συντρόφους ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών είχαν περισσότερες αποβολές από εκείνες που ήταν με νεότερους άνδρες.

Η πιθανότητα αποβολής βρίσκεται στο 16,7%, όταν ο πατέρας είναι από 30 έως 34 ετών, αυξάνεται στο 19,5% στις ηλικίες 35-39, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται στο 33% για τους άνδρες άνω των 40 ετών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ηλικία του άνδρα επηρεάζει και τις πιθανότητες γονιμοποίησης, οι οποίες είναι σημαντικά χαμηλότερες μετά την ηλικία των 40 ετών.

«Μέχρι σήμερα οι γυναικολόγοι εστίαζαν μόνο στη μητρική ηλικία και το μήνυμα ήταν να μείνει μια γυναίκα έγκυος πριν από την ηλικία των 35 με 38 ετών επειδή αργότερα θα ήταν δυσκολότερο.

Γονιμότητα
Τώρα, όμως, οι γυναικολόγοι πρέπει να εστιάζουν και στην πατρική ηλικία και να δίνουν αυτές τις πληροφορίες στο ζευγάρι», σχολίασε η Στεφανί Μπελόκ, επικεφαλής της έρευνας.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες γίνονται ολοένα και λιγότερο γόνιμοι εξαιτίας των γενετικών βλαβών που εμφανίζονται στο σπέρμα. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα οριακό σημείο βλάβης στο DNA και πέρα από αυτό η βλάβη δεν μπορεί να διορθωθεί στο γονιμοποιημένο ωάριο.

Οταν συμβαίνει αυτό, τα γενετικά σφάλματα περνούν στο έμβρυο και έτσι έχουμε αύξηση στις αποβολές», δήλωσε ο εμβρυολόγος, Ιβ Μενεζό, του Κέντρου Εϊλό για Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. «Είναι αναγκαίο οι άνδρες να προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά πριν από τα 40», δήλωσε, ο Ζακ ντε Μουζόν του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών.

Γράφοντας στην επιθεώρηση «Reproductive Medicine Οnline», Ιταλοί επιστήμονες, με επικεφαλής τη Μόνικα Αντινόρι της Κλινικής Ραπρούι στη Ρώμη, κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας της γονιμοποίησης μέσω ενδοκυτοπλασμικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) από 12,9% σε 29,8%.

Με μία μέθοδο, στην οποία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα μικροσκόπιο πέντε φορές ισχυρότερο από τα κλασικά για να ανιχνεύουν το σπέρμα που είναι ικανότερο να γονιμοποιήσει το ωάριο με επιτυχία, δίνεται ελπίδα στους άνδρες με χαμηλή ποιότητα σπέρματος που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και μέχρι στιγμής δεν τα έχουν καταφέρει με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η τεχνική ονομάζεται «ενδοκυτοπλασμική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένου σπέρματος» (IMSI).

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

2 σχόλια:

busy bee είπε...

Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου!!
Μάλλον απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού!!!
Αλλά τι να κάνουμε?,δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα!
Ωρα καλή!

Ανώνυμος είπε...

Ίσως κάποιος θα έπρεπε να ενημερώσει τη συντάκτρια οτι η ηλικία των 35 βρίσκεται στο μέσο της τέταρτης (και όχι της τρίτης...) δεκαετίας της ζωής μας.

Γιατί μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι η πλειοψηφία των ελλήνων "δημοσιογράφων" (που λέει ο λόγος, δηλαδή) είναι είτε αγράμματοι, είτε άσχετοι, είτε και τα δύο;