Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Σε επιφυλακή το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας PDF Εκτύπωση E-mail
24.07.08

koykianakhs_.jpgΤης Ελένης Φουντουλάκη

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται αυτές τις μέρες το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Χανίων εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς στο νομό. Χθες μόνο εκδηλώθηκαν έξι πυρκαγιές στο νομό με κυριότερες αυτές στον δήμο Ακρωτηρίου οι οποίες αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα χάρις στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού χωρίς να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του Tμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης «βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της αντιπυρικής σεζόν ενώ η περίοδος που εναπομένει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού είναι και η πλέον δύσκολη αφού οι συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν στην περιοχή μας θα ευνοούν τόσο την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και τη γρήγορη εξάπλωσή της.

Οι κλιματολογικές αυτές συνθήκες είναι οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι άνεμοι που θα επικρατούν στην περιοχή, τα γνωστά μελτέμια. Γι’ αυτό το λόγο εφιστάται η προσοχή προς τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν ενέργειες και παραλείψεις οι οποίες θα είναι η αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους όσο και των συνανθρώπων τους.

Πραγματικά είναι απαράδεκτο να καίμε αλόγιστα τα λιγοστά δάση και τις δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει στο νομό Χανίων και να υποθηκεύουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης προκειμένου να εντοπίζουμε αλλά και να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τα φαινόμενα πυρκαγιάς συνεργαζόμενοι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ειδικά αυτήν την περίοδο που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα πρώτα μελτέμια ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στο νομό Χανίων. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη εφαρμόσει τον σχεδιασμό των μέτρων πρόληψης που είχαμε εκπονήσει από το χειμώνα κι έτσι το μεικτό περίπολο βρίσκεται στην ύπαιθρο, όπως και τα περίπολα της πυροσβεστικής που συνεπικουρεί το σύνολο των εθελοντών των εθελοντικών ομάδων αλλά και οι αερολέσχες που πετούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας πάνω από όλο το νομό. Στις προσπάθειές μας συμβάλλουν οι δήμοι με ανθρώπινο αλλά και μηχανοκίνητο δυναμικό με υδροφόρες όπως και η αγροφυλακή περιπολώντας σε κάθε περιοχή των Χανίων. Επιπλέον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει παραχωρήσει πέντε τζιπ στην πυροσβεστική υπηρεσία τα οποία καθ΄ όλο το εικοσιτετράωρο θα κυκλοφορούν στις πέντε επαρχίες του νομού προκειμένου να προλαμβάνουν αλλά και να συντονίζουν κάθε περιστατικό».

Ο κ. Κουκιανάκης επισήμανε επίσης ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει κάνει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που αφορά την ίδρυση πυροσβεστικών υπηρεσιών κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού το οποίο δεν καλύπτεται και σε ορισμένα σημεία που υπολειτουργούν όπως το πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καμπανού, Κανδάνου, Βρυσσών.

Επίσης διεκδικεί την ίδρυση πυροσβεστικού Κλιμακίου στο δήμο Σφακίων και τη λειτουργία του κλιμακίου του Δήμου Μουσούρων με έδρα τους Λάκκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: