Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Τετάρτη, 4 Ιούνιος 2008


Ερώτηση στη Βουλή για τα προγράμματα stage στο ΙΚΑ

To blog, πιστό στις αξίες της αξιοκρατίας και διαφάνειας, θα δημοσιεύει σχετικές ερωτήσεις Βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Για αποφυγή παρεξηγήσεων οι ερωτήσεις θα προέρχονται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Παρακαλώ και τους φίλους επισκέπτες του blog, που έχουν πληροφόρηση για ερωτήσεις, να ενημερώνουν σχετικώς. Δυστυχώς θεωρείται αυτονόητο ότι οι σχετικές ερωτήσεις θα προέρχονται (κατά 99%) από το κόμματα τις αντιπολίτευσης, μια και για τους περισσότερους από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν υφίστανται τέτοια προβλήματα (...)

"Ερώτηση και ΑΚΕ Χάρη Τσιόκα προς την υπουργό Απασχόλησης (4/6/08)

Τα προγράμματα stage αποτελούσαν ένα όχημα προκειμένου άνεργοι, κυρίως άτομα με εξειδίκευση σε κάποιο τομέα που αποκτήθηκε από ΙΕΚ, ΤΕΕ, ΤΕΙ ή ΑΕΙ να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε τομείς που ενδιαφέρονται.

ΘΕΜΑ : Η Ν.Δ. μετάλλαξε τα προγράμματα stage σε εργαλείο εξυπηρέτησης της εκλογικής της πελατείας στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Τα προγράμματα stage αποτελούσαν ένα όχημα προκειμένου άνεργοι, κυρίως άτομα με εξειδίκευση σε κάποιο τομέα που αποκτήθηκε από ΙΕΚ, ΤΕΕ, ΤΕΙ ή ΑΕΙ να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε τομείς που ενδιαφέρονται.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις πολιτικές της αλλοίωσε τον χαρακτήρα τους και μετάλλαξε την αποστολή τους σε θεσμό εξεύρεσης φθηνού εργατικού δυναμικού για την κάλυψη μόνιμων θέσεων στους «στενό και ευρύτερο» δημόσιο τομέα.
Το χειρότερο δε από όλα είναι ότι στον 5ο χρόνο της Κυβερνητικής ευθύνης η Ν.Δ. μετατρέπει πλέον ολοσχερώς το πρόγραμμα stage σε εργαλείο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων «γαλάζιων υποχρεώσεων».
Πρόσφατο παράδειγμα που δημιούργησε εύλογη κοινωνική αναστάτωση αποτελεί η «επιλογή» της Κυβέρνησης να ανανεώσει συμβάσεις στα ίδια πρόσωπα απασχολούμενων στο ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης με μικρές διακοπές που ξεπερνούν τους 30 μήνες και θα φθάσουν στα 4 σχεδόν χρόνια.
Επειδή
όπως χρησιμοποιείται και εξελίσσεται το πρόγραμμα stage από τη Ν.Δ. γίνεται φανερό ότι οδηγεί μόνο στο βόλεμα «ημέτερων» και στον εμπαιγμό των οικογενειών και των νέων που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την αξιοπρέπεια και την αξιοκρατία
Επειδή οι ανανεώσεις των συμβάσεων δεν λαμβάνουν υπ' όψιν ούτε κοινωνικά ούτε αξιολογικά κριτήρια και ως εκ τούτου γίνονται προκλητικές

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  • Ποιος είναι ο αριθμός των απασχολουμένων με πέραν των 30 μηνών με ελάχιστες δύμηνες ή τρίμηνες παύσεις μέσω των Προγραμμάτων stage στις υπηρεσίες του ΙΚΑ του Ν. Θεσσαλονίκης;
  • Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ανανεώσεων συμβάσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων stage αυτής της περιόδου στις αντίστοιχες υπηρεσίες ΙΚΑ του Ν. Θεσσαλονίκης;
  • Πως αξιολογήθηκαν οι άνεργοι και πως δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους ;
  • Με ποια κριτήρια ορίζεται ο αριθμός ανανέωσης των συμμετεχόντων στα προγράμματα;
  • Τι απαντά η Κυβέρνηση στους νέους και τις οικογένειές τους που διεκδικούν αξιοκρατία και αξιοπρέπεια για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ

Υ.Γ: Παρακαλώ να κατατεθούν οι σχετικές αποφάσεις ανανέωσης συμβάσεων στις υπηρεσίες ΙΚΑ του Ν. Θεσσαλονίκης.."

Η θέση του blog είναι ότι τα προγράμματα stage είναι φθηνά ρουσφέτια για την "μάζα". Κατά κύριο λόγο δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες (με εξαίρεση ίσως τα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις προσωπικού), αλλά ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα κρατάνε τον "συμβασιούχο stage" σε απάνθρωπη ομηρία. Το ζητούμενο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αγνοεί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Το blog στέλνει το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση των αρμοδίων Ευρωπαϊκών Οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: