Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

"Συμβασιούχοι stage" και χειρισμός ευαίσθητων δεδομένων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθώ τις προσλήψεις συμβασιούχων "stage" και μερικής απασχόλησης στο Υπουργείο Απασχόλησης και αλλού. Μάλιστα πρόσφατα αναδημοσίευσα καταγγελία υποψήφιου για τις θέσεις μερικής απασχόλησης του Υπ. Απασχόλησης στο έγκυρο diorismos.gr.

Ποια η θέση της συνδικαλιστικής ηγεσίας μας για τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και προγραμμάτων "stage";

--->Η διαδικασία των προσλήψεων είναι διαφανής;

--->Ποια θέση παίρνουν για τις διαδοχικές ανανεώσεις τέτοιων προγραμμάτων;

--->Καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε προσωπικό ή απλά εξυπηρετούν βουλευτικά και κομματικά αιτήματα;

Τίθεται ζήτημα από τον χειρισμό εγγράφων και πληροφοριών που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα; (πρόστιμα, μηνύσεις, προσωπικά στοιχεία εργαζομένων από τους πίνακες προσωπικού κ.ο.κ). Ποια η θέση του Επιθεωρητή Εργασίας αν ο συμβασιούχος "stage" διαρρεύσει πληροφορίες προς τα έξω; Ποιος τον προστατεύει από τέτοιες ενέργειες;

Οφείλω επίσης να αναδημοσιεύσω ένα εκπληκτικό post (της 27-3-2008) από το ιστολόγιο της ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ (σχετικό με το εν λόγω θέμα) και αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας:

"Mετά λύπης πληροφορούμαστε την παράταση του προγράμματος Stage στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για άλλο ένα 12 μηνο.
ΚΥΑ 7900/158 ΦΕΚ 426/τ.Β'/13.03.2008. Τίτλος : "Παράταση της υπ' αριθμ. 32048/24.1.06 κοινής Υπουργικής Απόφασης "Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας (stage) στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών."
Αναρωτιόμαστε για πιο λόγο η Π.Ο.Ε Δ.Ο.Υ κρατά όλο αυτό το διάστημα μία άκρως παθητική στάση για ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε από:
1. Aδιαφανείς διαδικασίες επιλογής συμμετεχόντων.
2. Ανασφάλιστη εργασία, δίχως ένσημα, αφού πρόκειται για εργασιακή εμπειρία.
3. Πενιχρή-εξευτελιστική αποζημίωση
4. Καταφανής η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και φορολογικού απορρήτου.
5. Υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για τους μόνιμους υπαλλήλους, λόγω χρήσης της ηλεκτρονικής τους υπογραφής (RV) από τους υπαλλήλους του προγράμματος Stage ή όπως ειπώθηκε από την Π.Ο.Ε Δ.Ο.Υ : "Η απασχόληση των προσληφθέντων με τα προγράμματα stage σε φορολογικά αντικείμενα αρμοδιότητας των εφοριακών υπαλλήλων, κατόπιν εντολής από ορισμένους προϊσταμένους Δ.Ο.Υ, εγκυμονεί κινδύνους, από άγνοια, λάθη και παραλείψεις τους για κάποιους συναδέλφους που έχουν την ευθύνη των φορολογικών αντικειμένων αυτών να οδηγηθούν σε πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την υπηρεσία".

Η εξήγηση είναι απλή: Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για παιδιά-τέκνα μόνιμων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που στην απόγνωση για μία ασφαλή θέση εργασίας, υπέκυψαν στο καθεστώς εργασιακής υποδούλωσης με απώτερο σκοπό την μελλοντική μοριοδότησή τους σε επικείμενο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. ή ακόμα και την μονιμοποίησή τους με πρόσχημα το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου. Προυπόθεση για την μονιμοποίηση θα αποτελέσει εκτός από την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας στην Βουλή, η σχετική αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Το εγχείρημα αυτό ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των εργαζομένων μόνιμων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αλλά συγχρόνως κατάφερε και δίχασε τις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος μας.
Η θέση μας είναι η εξής : Δεν μπορεί με τέτοιες μεθοδεύσεις να αντιμετωπίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την νέα γενιά με ψεύτικες προσδοκίες και υποσχέσεις. Έτσι δίνεται και μία εξήγηση για την καθυστερημένη εξαγγελία διεξαγωγής νέου γραπτού διαγωνισμού για μόνιμο προσωπικό μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Αυτά είναι δυστυχώς τα πρότυπα με τα οποία θέλουν να αναθρέψουν την νέα γενιά που δοκιμάζεται άνισα στην εργασιακή βιοπάλη. Για τους υποστηρικτές του προγράμματος αυτού να αναφέρουμε ότι το κόστος της κοινωνικής κατακραυγής για τον κλάδο μας, θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος κάποιων δεκάδων υποστηρικτών «ομοϊδεατών».
Ευχόμαστε να μην πάρει σάρκα και οστά η φημολογία περί επικείμενου φωτογραφικού διαγωνισμού για μονιμοποίηση των συμμετεχόντων του προγράμματος Stage, όταν πια θα έχουν 18 + 12 μήνες πρου-υπηρεσίας στο Υπουργείο."

H EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:
"Υπενθυμίζουμε ότι η "Η Ομάδα Νέων Εφοριακών" απέστειλε επιστολή- ερώτημα στις 18/01/2007 στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η επιστολή πήρε αριθμό πρωτ/λου 405/19-01-2007 και χρεώθηκε στην αρμόδια ελεγκτή της Α.Π.Π.Δ, τηλ. 210 6475685 και 210 6475612. Στην επιστολή η αρχή ερωτάται αν παραβιάζεται το φορολογικό απόρρητο με την συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των Δ.Ο.Υ της χώρας υπαλλήλων με καθεστώς stage Ο.Α.Ε.Δ – 18 μηνη προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα. Αντίστοιχα απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις στον τομέα αυτόν.

Eώς σήμερα τέλη Μαρτίου έτους 2008, δεν λάβαμε επισήμως καμία απολύτως απάντηση για το πόρισμα της έκθεσης της αρχής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Α.Π.Π.Δ για την τύχη του πορίσματος αυτού, η απάντηση ήταν ότι η Αρχή είναι επιφορτισμένη με έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων, σε βαθμό που καθίσταται αδύνατη η άμεση έκδοση πορίσματος.

Αρμόδιο όργανο επιθεώρησης της αρχής είναι η επιτροπή θεσμών της Βουλής..

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν με την Α.Π.Π.Δ, ερωτώντας για την τύχη του πορίσματος..Τίθεται πλέον ανοιχτά το θέμα λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας μας."

Σημείωση. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΠΛΟΚ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΥΑΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΔΕΡΟ
ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ.

14 σχόλια:

stage greece είπε...

Αν ήμουν και γω βολεμένος θα το έπαιζα υπεράνω,όπως εσείς.Εσείς πως μπήκατε στο δημόσιο;Με ΑΣΕΠ;Εδώ γελάμε, καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια να γίνουν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για εφοριακούς.
Τα stage έχουν πάρει το δρόμο τους για μονιμοποίηση με κάθε τρόπο και κανείς δεν θα μας σταματήσει.
http://www.stageika2005dts.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Κώστα, η νέα γενιά εφοριακών μπήκε μέσω ΑΣΕΠ. Διαγωνισμοί 1998,2002,2004. Κατανοώ το πρόβλημα εργασίας, αλλά και αυτός δεν είναι τρόπος της μονιμοποίησης από την πίσω πόρτα.

stage greece είπε...

δεν υπάρχει καμμία μονιμοποίηση από την πίσω πόρτα αλλά μόνο από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Delije7 είπε...

Κώστα θα έρθει και η σειρά μας φίλε μου... Μην βγάζεις το ίδιο μένος που βγάζουν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι Μ.Υ., σε άτομα που έχουν συμβάσεις STAGE...

Ανώνυμος είπε...

Πέστα Κώστα!!!!!
Τίποτα δε μας σταματά πια με το σωματείο μας,ενωμένοι,θα κάνουμε
τον δικό μας αγώνα.Τέρμα πια η μαύρη
εργασία,και το χαρτζιλίκι που αποκαλούν μισθό.......

mariatok είπε...

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι δεν ειμαι παιδί κανενός μονίμου υπαλλήλου και ούτε έγλειψα κανένα βουλευτή για να με βάλει ως stage στην υπηρεσία που είμαι!!!
Η ανανέωση μου ζητήθηκε απο την ίδια την υπηρεσία γιατί βγάζω εργασία κάτι που δεν ισχύει για τους μόνιμους
θα μπορούσα να δεκτώ να μην υπάρχει μονιμοποίηση των stage ξέροντας ότι υπάρχει αξιοκρατία.Αλλά δεν υπάρχει σε κανένα τομέα
Αυτό που δεν ξέρω είναι, όλοι αυτοί που μας σχολιάζουν πως μπήκαν αυτοί...
Οι περισσότεροι που έχουν μπει τα τελευταία 20 χρόνια στις υπηρεσίες έχουν τελείωσει ένα λύκειο και αυτό παίζετε και καθόλου αξιοκρατικά. Αύτο φαίνεται απο τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους καημένους στους πολίτες που πηγαίνουν για να εξυπηρετηθούν.
Σε όποια υπηρεσία και αν έχω πάει οι τρόποι τους είναι απαράδεκτοι(με λίγες εξαιρέσεις)
Κάποια στιγμή είχα πάει σε μία εφορία και μία υπάλληλος άφηνε ένα λογιστή να χρησιμοποιει τον Η/Υ της υπηρεσίας. Αναρωτιέμαι σε αυτή την περίπτωση δεν φοβούνται για τα ευαίσθητα προσωπικα δεδομένα των φορολογούμενων...

Ανώνυμος είπε...

τι εχει να πει η ομαδα νεων εφοριακων για την μονιμοποιηση 2500 stagers απο το ΠΑΣΟΚ το 1999 με τον Ν.2738/99??? ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ. ΓΕΝΙΚΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΑ.

ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΟ DELETE ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

ΗΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ Α!!! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ, ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ; ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΣΤΙΣ ΠΑΝ!!!!!!!! ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ήδη με stage 3 χρόνια στη ίδια υπηρεσία και άλλους 9 μήνες το 2005 σε άλλη...Οπωσδήποτε αυτό δε λέγεται εργασιακή εμπειρία καθώς καλύπτω πάγιες και διαρκείς ανάγκες...Ωστόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει κάνει επανειλημμένως αιτήσεις για μόνιμο διοικητικό προσωπικό χωρις φυσικά καμία ανταπόκριση..Δεν ξέρω που θα πάει αυτή η βαλίτσα αλλά δε μπορώ να ζω μια ζωή με τα ψίχουλα του stage...

antonis είπε...

Είμαι συμβασιούχος για 30 μήνες σε Ο.Τ.Α μεσω του προγράμματος stage. Η εργασιακή εμπειρία που απόκτησα μέχρι τώρα είναι υπέρ αρκετή με αποτέλεσμα να αναλμβάνω ευθύνες (ατυπα βέβαια!!!!!).
κατι που είναι ανεπίτρεπτο για το είδς της σύμβασης.
Όλα τα άτομα που απασχολούμαστε μέσω stage προσφέρουμε πραγματική εργασία.
Θα είναι άδικο με τόση εργασική εμπειρία να αφανιστούμε και τη θέση μας να πάρουν νέοι stagers. Θα πρέπει να γίνεται λόγος περί διορισμού και όχι περι αφανισμού!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποια stage τρομαρα σας!!!!!!!!
φραπεδιές!!!!!! και χαβαλέ!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά συγνώμη για ποιο διαγωνισμό μιλάμε; Για μελετήστε λίγο τα αποτελέσματα διαγωνισμών. Αν δεν είσαι σε κάποια κατηγορία τριτέκνων πολυτέκνων πόντιων κλπ ή αν δεν έχεις εντοπιότητα σε παραμεθόρια περιοχή θα πρέπει να έχεις και υπερβολική τύχη για να μπεις. Δεν μπορεί αυτός που είναι 1000 στη σειρά κατάταξης να διορίζεται και ο 100 να μένει απέξω επειδή δεν έχει παιδιά ή ανήκει σε κάποια κατηγορία. Για αυτή την αξιοκρατία και τους διαγωνισμούς μιλάτε;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο δαίμων του πληκτολογείου χτύπησε στο παραπάνω σχόλιο διέφυγε η λέξη "δεν" στη φράση ή δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία. Για να μη παρεξηγήσετε.