Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Στην Ευρυτανία δικαιώθηκαν δικαστικά 22 συμβασιούχοι πυροσβέστες

Δικαιώθηκαν οι 22 Ευρυτάνες συμβασιούχοι Δασοπυροσβέστες

Απόφαση - σταθμός που δικαιώνει τους 22 συμβασιούχους της Ευρυτανίας και αποτελεί δεδικασμένο και για 5.500 συμβασιούχους σε όλη την Χώρα

Απόφαση - σταθμό που θα οδηγήσει σε εξελίξεις, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Καρπενησίου την περασμένη Πέμπτη με την οποία δικαιώνει απόλυτα τους 22 συμβασιούχους πυροσβέστες της Π/Υ Καρπενησίου οι οποίοι μαζί με άλλους 5.500 συναδέλφους από όλη τη χώρα βρίσκονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεων τους από σύμβαση έργου σε αορίστου χρόνου.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου δέχθηκε τους ισχυρισμούς των συμβασιούχων, ότι δηλαδή οι εποχιακοί πυροσβέστες καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" της υπηρεσίας και για το λόγο αυτό πρέπει οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, δικαιώνοντας έτσι τους 22 συμβασιούχους του Νομού Ευρυτανίας και μαζί με αυτούς και τους υπόλοιπους 5.500 σε όλη την Χώρα δημιουργώντας δεδικασμενο. Το επόμενο βήμα βέβαια τώρα είναι η απόφαση αυτή να επικυρωθεί και από τον "Άρειο Πάγο".

Πάντως και θετική απόφαση να εκδώσει ο "Άρειος Πάγος" και πάλι δεν αποκτούνται δικαιώματα, αφού τον τελικό λόγο έχει η Κυβέρνηση. Όμως, αν οι δικαστικές αποφάσεις των Ανωτέρων Δικαστηρίων δικαιώσουν τους συμβασιούχους παράλληλα με το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του να προσλάβει περίπου 5.000 νέους Πυροσβέστες, τότε είναι αυτονόητο οι συμβασιούχοι να επιδιώκουν να είναι αυτοί που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές.

Οι 22 εποχικοί Πυροσβέστες στην Ευρυτανία προσελήφθηκαν το 2003 για 5 χρόνια, υπογράφοντας συμβάσεις έργου για 5 μήνες εργασίας κάθε χρόνο κατά την αντιπυρική περίοδο που είναι από 1 Ιουνίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πρόκειται για 12 άτομα που υπηρετούν στην Π/Υ Καρπενησίου, 8 άτομα που υπηρετούν σε κλιμάκιο της Φουρνάς και 2 Πυροφύλακες στην Π/Υ Καρπενησίου. Προσελήφθησαν για να επανδρώσουν πρωτίστως τα περιπολικά οχήματα που περιπολούν στα δάση και αυτό διότι η σχέση εργασίας που έχουν με το Πυροσβεστικό Σώμα τους επιτρέπει να εργάζονται μόνο πενθήμερο και η ασφάλισή τους είναι στο ΙΚΑ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Το δικαστήριο δέχεται ότι οι συμβασιούχοι παρέχουν στην πραγματικότητα την ίδια εργασία και υπό τους ίδιους κινδύνους με τους μόνιμους πυροσβέστες, οι οποίοι δεν επαρκούν, γι' αυτό και η πολιτεία καταφεύγει τους υπόλοιπους μήνες στους "εθελοντές" πυροσβέστες, που έχουν και προτεραιότητα για να προτιμηθούν στις 5μηνες συμβάσεις. Ακόμα το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η εργασία τους δεν είναι υποδεέστερη ή Βοηθητική, αλλά παρέχουν υπηρεσίες σε κάθε είδους πυρκαγιές, διασώσεις και απεγκλωβισμούς (ακόμα και σε σεισμούς) ενώ πυρκαγιές υπάρχουν και σε άλλους μήνες του χρόνου, με μεγάλες ανάγκες κυρίως σε πολύ τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου στο διαταυτα αναφέρει: "…ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ό,τι στο σκεπτικό κρίθηκε απορριπτέο. ΔΕΧΕΤΑΙ κατά τα λοιπά την αγωγή. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι καθένας από τους ενάγοντες συνδέεται με το εναγόμενο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ακυρότητα της καταγγελίας των ανωτέρω συμβάσεων εργασίας των εναγόντων, η οποία έλαβε χώρα δυνάμει των από 16-10-2004 σχετικών εγγράφων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου. ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ το εναγόμενο να αποδέχεται την προσφερόμενη από τους ενάγοντες εργασία στις θέσεις για τις οποίες έκαστος αυτών είχε προσληφθεί. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ το εναγόμενο σε χρηματική ποινή εκατόν πενήντα (150) Ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης αποδοχής της εργασίας εκάστου ενάγοντος. ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ εν όλω τα μεταξύ των διαδίκων δικαστικά έξοδα. ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο Καρπενήσι, στο ακροατήριο του, σε έκτακτη, δημόσια αυτού συνεδρίαση, χωρίς να παρευρίσκονται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, στις 22-06-2005".

Δεν υπάρχουν σχόλια: