Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Μονιμοποίηση... γιοκ
Αρνητική είναι, για μια ακόμη φορά,η απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών, παρά το γεγονός -όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ- ότι πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δια στόματος του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, είχε υποσχεθεί την επέκταση σε 12 μήνες της εργασίας τους, “με προφανή σκοπό την απόσπαση της ψήφου τους”.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματικός: η μονιμοποίηση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
«Το εποχικό πυροσβεστικό προσωπικό δεν εμπίπτει στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει την κατάταξη προσωπικού που υπηρετεί στον Δημόσιο Φορέα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε οργανικές θέσεις, σε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις των διατάξεων του π.δ. 164/2004 «Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα». Επιπροσθέτως, στο Πυροσβεστικό Σώμα οι οργανικές θέσεις του πυροσβεστικού προσωπικού καλύπτονταιι από υπαλλήλους που είναι (μόνιμοι) τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του πδ. 210/1992 και ως εκ τούτου δεν προβλέπονται αντίστοιχες θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Απόφαση Δ.Εφ. 1771/2003)», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Χηνοφώτης.
Και προσθέτει: «Το θέμα των συμβασιούχων πυροσβεστών έχει πάγια κριθεί και από τα διοικητικά δικαστήρια (Δ.Εφ.Αθ. 1892, 2530/2003, 224, 229, 830/2004). Αυτά με τις αποφάσεις τους έκριναν ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι δεν μπορούν να διοριστούν σε θέσεις αορίστου χρόνου, αφού οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου και δεν καλύπτουν διαρκείς ανάγκες. Επιπλέον και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 164/2004 το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεως Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 1603 Φ 201.17/14-01-2004 Απόφαση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, απεφάνθη αρνητικά σε 1.981 αιτήσεις συμβασιούχων πυροσβεστών για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του άρθρου 11 του πδ. 164/2004 και συγκεκριμένα διότι αφ’ ενός οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά παροδικής φύσης εποχικές ανάγκες αφ’ ετέρου, δε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συμβάσεών τους είναι μεγαλύτερο των τριών μηνών. Κατόπιν τούτων, η ανωτέρω απόφαση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου διαβιβάστηκε στο ΑΣΕΠ το οποίο με την υπ’ αριθμ. 837/24-3-2006 απόφασή του (τμήμα Δ΄) απεφάνθη οριστικά ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 11 του π.δ. 164/2004».
Ο κ. Χηνοφώτης αναφέρει ακόμη ότι «πέραν αυτών και η 18/2006 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκρινε ζητήματα που αφορούν στον ορθό χαρακτηρισμό της έννομης σχέσεως του προσωπικού που προσελήφθη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ανάλογες περιπτώσεις, οριοθετώντας το πλαίσιο στο οποίο είναι επιτρεπτός ο χαρακτηρισμός της ως άνω σύμβασης σε αορίστου χρόνου».
Στη συνέχεια, ο κ. Χηνοφώτης σημειώνει ότι «με τις διατάξεις του π.δ. 121/2007 ανανεώθηκε η θητεία του εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού για πέντε (5) χρόνια ακόμη, με δυνατοτητα ανανέωσης, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ και η διάρκεια της υπηρεσίας που θα παρέχουν από πεντάμηνη γίνεται οκτάμηνη κατ’ έτος, γεγονός πολύ σημαντικό για το ίδιο το προσωπικό αλλά και για την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας».
Επιπρόσθετα σημειώνει ότι «οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης ανήκουν σε ιδιαίτερη ευεργετική κατηγορία με προτεραιότητα για πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα ως μονίμων πυροσβεστών, που καθιερώθηκε με τη θέσπιση συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Ειδικότερα, από τις ισχύουσες διατάξεις για την πρόσληψη δοκίμων πυροσβεστών, έχει καθιερωθεί ευνοϊκό καθεστώς πρόσληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα για όσους υπηρέτησαν στο παρελθόν ως εποχικοί υπάλληλοι και διαθέτουν ανάλογη πείρα και εκπαίδευση, πολύτιμη για την εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου. Το εν λόγω καθεστώς πρόσληψής τους, με τις διατάξεις του προσφάτως εκδοθέντος π.δ. 236/2007 που αφορά στις προσλήψεις μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού, καθίσταται ευνοϊκότερο, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του αυξάνεται το όριο ηλικίας πρόσληψης του εποχικού προσωπικού από το 33ο στο 34ο έτος, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ειδικής κατηγορίας για όσους εργάστηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα,, ως πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης σε ποσοστό 30% του συνολικού αριθμού των προκηρυσσόμενων θέσεων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται πλέον οι εθελοντές πυροσβέστες για τους οποίους προβλέπεται ειδική κατηγορία.
Επίσης, οι υποψήφιοι που ανήκουν στην προαναφερόμενη κατηγορία λαμβάνουν προσαυξήσεις στη μοριοδότησή τους, ανάλογες με το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους, ενώ για τις περιπτώσεις που υποψήφιος για το ίδιο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως πυροσβέστης εποχικής απασχόλησης και ταυτόχρονα παρείχε εθελοντική υπηρεσία, ως εθελοντης πυροσβέστης λαμβάνει τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και για τις δύο ιδιότητες. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την ανωτέρω κατηγορία υποψηφίων συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ικανού πλαισίου αποτελεσματικής αξιοποίησης υποψηφίων που διαθέτουν πολύτιμη πυροσβεστική προϋπηρεσία και εμπειρία, παρέχοντας ταυτόχρονα τα αναγκαία κίνητρα για ενίσχυση του εθελοντισμού στη χώρα μας, αλλά και την απαραίτητη προσέλευση εποχικού προσωπικού», καταλήγει ο κ. Χηνοφώτης.
Σημειώνεται ότι την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής, Κ. Αλυσανδράκης, Ν. Γκατζής, Γ. Ζιώγας, Ν. Καραθανασόπουλος, Ν. Μωραΐτης, Σ. Σκοπελίτης, Τ. Τσιόγκας και Μ. Χαραλάμπους.
Χωρίς εξοπλισμό
στις φωτιές!
Η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις ετοιμάζεται, το ερχόμενο καλοκαίρι, να στείλει 5.500 εποχικούς πυροσβέστες να εργαστούν χωρίς τα βασικά μέσα προστασίας, τονίζουν επτά βουλευτές του ΚΚΕ, σε ερώτηση που έχουν καταθέσει στη Βουλή από τις 15 Φεβρουαρίου.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «σύμφωνα με έγγραφο του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης οι εποχικοί πυροσβέστες θα παραλάβουν τα βασικά είδη του εξοπλισμού τους (στολές, μπότες, γάντια κ.ά.) αν όχι μετά σίγουρα στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου».
«Αυτό το έγγραφο», όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση θα στείλει και το φετινό καλοκαίρι τους 5.500 εποχικούς πυροσβέστες στις φωτιές χωρίς τα βασικά είδη προστασίας. Και όλα αυτά όταν πέρσι που κάηκε η χώρα από τη μια άκρη στην άλλη κάηκαν 75 άνθρωποι μεταξύ αυτών και 9 πυροσβέστες και 2 αεροπόροι στις φλόγες».
Προκύπτει, λοιπόν, πως αναφέρουν, ότι:
• Με βάση το έγγραφο είναι άγνωστο πότε θα δοθούν 6.000 στολές αφού ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.
• Επιπλέον άλλες 11.000 στολές εκτιμάται ότι θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο στο τέλος, δηλαδή, της αντιπυρικής περιόδου.
• Έξι χιλιάδες (6.000) ζευγάρια γάντια είναι άγνωστο πότε θα παραληφθούν αφού ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν λίγες μέρες.
• Άγνωστο παραμένει επίσης πότε θα δοθούν 4.000 άρβυλα αν και ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πότε θα παραδοθούν.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως «είναι τραγικό το γεγονός ότι οι πυροσβέστες που κάηκαν πέρσι αν είχαν την αλουμινένια κουβέρτα, αν είχαν μάσκα για τα μάτια ή αναπνευστική συσκευή σαφώς δεν θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα και ενώ στις 5 Ιουνίου 2007 μπήκε στο ΦΕΚ ότι θα πάρουν τα μέσα αυτοπροστασίας δεν τα έχουν πάρει ακόμα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με άλλα αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας των πυροσβεστών, όπως μάσκες δασοπυρόσβεσης και τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για αυτές αφού ο διαγωνισμός για 7.000 μάσκες και 35.000 φίλτρα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Επίσης και άλλος διαγωνισμός για 9.000 μάσκες και 45.000 φίλτρα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης προσφορών. Τα ίδια ισχύουν για τον διαγωνισμό του υδροδοχείου και για τις καλοκαιρινές μπλούζες», καταλήγουν.
Την ερώτηση υπογράφουν οι: Τ. Τσιόγκας, Αχ. Κανταρτζής, Λ. Κανέλλη, Γ. Μαυρίκος, Ν. Γκατζής, Γ. Ζιώγας, Μπ. Χαραλάμπους

Πηγή:Χανιώτικα Νέα

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: