Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Στα όρια της ανέχειας ένας στους 3 Ελληνες

ΠΡΩΤΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ.
(ΑΝΕΡΓΟΙ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΓΑ, ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ)
Θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην οικονομική ανέχεια και τη φτώχεια κατέχει η χώρα μας, καθώς ένας στους τρεις Ελληνες δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές του ανάγκες και ένας στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα λιγότερο από 471 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 32% των Ελλήνων δίνει καθημερινά μάχη για την επιβίωση, αφού καλύπτει μετά δυσκολίας τις βασικές βιοποριστικές ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η στέγαση, η ένδυση και η υπόδηση.

Την ίδια ώρα κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν το 27,1% των οικογενειών με τρία παιδιά, το 35% των οικογενειών με τέσσερα παιδιά και το 66,9% με πέντε ή περισσότερα παιδιά. Συνολικά πάνω από 400.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε φτωχές οικογένειες.

Απροστάτευτοι Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας, αφού με όριο φτώχειας τα 471 ευρώ τον μήνα ο μέσος όρος των επιδομάτων πρόνοιας που παρέχει το κράτος είναι μόλις 342 ευρώ.

Κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται όσοι παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ (278 ευρώ), προνοιακά επιδόματα (342 ευρώ) και επιδόματα ανεργίας (367 ευρώ), ενώ σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας ζουν και όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (475 ευρώ).

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω χαμηλού εισοδήματος (22,7%), με δεύτερη την Ιρλανδία με 20,4%.

Ο μισθός ανειδίκευτου εργάτη στη χώρα μας είναι μισός από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό (629 ευρώ έναντι 1.160,12), ενώ το μέσο πραγματικό εισόδημα (αγοραστική δύναμη με βάση τον μισθό) των Ελλήνων εργαζομένων βρίσκεται στο 84,2% του μέσου κοινοτικού όρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: