Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τι πρόκειται να γίνει με την πτώχευση ,από 1-5-2020 "


Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης epkxan@gmail.com




προς ΡΕΘΕΜΝΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-1-2020

Επειδή τις τελευταίες ημέρες, γίνεται επιτήδεια, ο πλειστηριασμός της ελπίδας στην καρδιά του κάθε υπερχεωμένου νοικοκυριού, γεμίζοντας το φόβο και ανασφάλεια, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνει παρούσα, να ενημερώσει, να συμβουλέψει και να προετοιμάσει ψυχολογικά κάθε αδύναμο οικονομικά δανειολήπτη, από την λαίλαπα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, που έρχεται μετά την 30 Απριλίου, με το πτωχευτικό δίκαιο, που θα εφαρμοστεί και στην Χώρα μας ,στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019,, όπου θα γίνεται  ρευστοποίηση όλης της περιουσίας του οφειλέτη ,για την πληρωμή του χρέους. και από το υπόλοιπο θα απαλλάσσεται ο ίδιος, χωρίς να μπορεί να συμβεί το ίδιο και στον εγγυητή, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει την διαφορά, ρευστοποιώντας και δικά του περιουσιακά στοιχεία

Ποιους θα αφορά 
  
Θα αφορά, τόσο τους έχοντες επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και τους απλούς ιδιώτες, με χρέη στα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. και θα αντικαταστήσει όλες τις  νομικές διατάξεις με τις οποίες ρυθμιζόταν μέχρι σήμερα το ιδιωτικό χρέος,ς προς πάσα κατεύθυνση (τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λοιποί πιστωτές) δηλ καταργείται όλη η νομοθεσία που αφορά την προστασία της περιουσίας του οφειλέτη και πλέον θα έχουμε καθολική πτώχευση

Την πτώχευση θα κηρύσσει το δικαστήριο, το οποίο θα μοιράζει την περιουσία του οφειλέτη αναλογικά σε αυτούς που οφείλει., ύστερα από αίτηση του οφειλέτη που επιθυμεί να πτωχεύσει, η του πιστωτή που διεκδικεί το χρέος
Με τη διαδικασία αυτή, θα διαγράφεται το χρέος του οφειλέτη στο σύνολό του. Δηλαδή, θα διαγράφεται και το τυχόν ποσό που απομένει ως οφειλή μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.
Τι γίνεται με τους εγγυητές

Η πτώχευση του οφειλέτη ,δεν συνεπάγεται ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να στραφούν κατά του εγγυητή, διεκδικώντας το υπόλοιπο του χρέους, που απομένει μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη. Ο εγγυητής για να είναι πλήρως απαλλαγμένος βαρών, θα πρέπει να έχει πτωχεύσει και ο ίδιος.

Πού θα βρίσκουν οι πιστωτές τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη

Όλα τα στοιχεία του οφειλέτη θα παρέχονται στους πιστωτές από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, ενοποιώντας τις εννέα διαφορετικές πλατφόρμες που υπάρχουν σήμερα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Τι κάνει ο οφειλέτης  όταν χάσει  το σπίτι του; θα μείνει άστεγος;

Ο οφειλέτης που πτωχεύει και χάνει το  σπίτι του θα μπορεί να αποταθεί στις υπηρεσίες Πρόνοιας και να λάβει επίδομα στέγασης. Με το επίδομα θα μπορεί ή να νοικιάσει νέα κατοικία ή να αποταθεί στην τράπεζα που έχει πλειστηριάσει/πουλήσει την κατοικία του, διαπραγματευόμενος, ενδεχομένως, να παραμείνει στο ακίνητο, καταβάλλοντας το επίδομα στέγασης ως ενοίκιο. Βάσει υπάρχοντος νόμου, το ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζεται στα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Ισχύει για 12 μήνες, με αυτόματη ανανέωση για άλλους 6 μήνες.
  Επειδή, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ακροαζόμενη τις Κυβερνητικές παροτρύνσεις, για την δυσκολία διαχείρισης της επόμενης μέρας,  δηλ πως θα πρέπει ο οφειλέτης χρέους να αποδεχτεί την "πτώχευση" του και προκειμένου να προστατευτεί το σπίτι του, θα πρέπει να τρέξει έστω και την τελευταία στιγμή να ενταχθεί στις διατάξεις του ν.4695/2019 (ηλεκτρονική πλατφόρμα)και κατ επέκταση του ν.3869/2010 ν.Κατσέλη έως τις 30-4-2020.
  Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενημερώνει ότι ενόψει της συνδρομή της στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ,βρίσκεται σε "επιφυλακή"προκειμένου  να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε οφειλέτη να ρυθμίσει το χρέος του με τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, για να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία από τον πλειστηριασμό.

  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                            
                     Ιωάννα Μελάκη

--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: