Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Δείτε ποιές τροφές ρίχνουν το ζάχαρο!


Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο στα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η σωστή διατροφή βοηθά τόσο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, όσο και στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.
Εκτός από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να μην ανεβάζετε τα επίπεδα σακχάρου, υπάρχουν τροφές που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας και θα σας βοηθήσουν να τα ρίξετε.

Πράσινο τσάι
Κλινικές μελέτες έδειξαν πως το πράσινο τσάι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε
επιγαλλοκατεχίνη (EGC), ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πίνετε 1-2 ποτήρια πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες σε καθημερινή βάση.

Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να τα ρυθμίζουν καλύτερα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Western, στην Πομόνα της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν συμπληρώματα κανέλας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου το πρωί που ξυπνάνε (σάκχαρο νηστείας) σε σύγκριση με όσους δεν τα παίρνουν. Τα οφέλη της κανέλας ενδέχεται να οφείλονται σε μία από τις ουσίες που περιέχει, την κινναμαλδεΰδη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η κινναμαλδεΰδη διεγείρει την παραγωγή και την δράση της ινσουλίνης - της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο.

Ξύδι
Όταν ρίχνετε ξύδι σε φαγητά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων που περιέχονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το ζάχαρο. Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Μελέτη που έγινε στην Ιταλία, έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξύδι, το οποίο πρόσθεταν σε σαλάτες μαζί με δύο λεπτές φέτες άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η γλυκαιμική αντίδρασή τους.

Πιπέρι καγιέν
Λίγη ποσότητα στα φαγητά εμποδίζει την απότομη άνοδο στο σάκχαρο μετά το γεύμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ταζμανίας. Σε αυτήν παρατηρήθηκε ότι το σάκχαρο ενηλίκων που έτρωγαν βιαστικά μπιφτέκι με καυτερές κόκκινες πιπεριές πάνω σε ψωμάκι μαζί με ζαχαρούχο αναψυκτικό ήταν πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι όταν οι ίδιοι προτιμούσαν μόνο το μπιφτέκι και το αναψυκτικό χωρίς τα καρυκεύματα.

Καρότα
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τονίζεται ότι η κατανάλωση μισού φλιτζανιού σκούρων κίτρινων λαχανικών καθημερινά, όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες κατά 27%. Οι μελετητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πως μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που εντοπίζονται σε αυτά τα λαχανικά.

Βρώμη
Η κατανάλωση βρώμης οδηγεί σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Παράλληλα, η ιδιότητά της να αυξάνει το ιξώδες του περιεχομένου του στομάχου, καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Φασόλια
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του ρυθμού απορρόφησης της γλυκόζης και συνεπώς μικρότερη άνοδο των επιπέδων σακχάρου μεταγευματικά. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση οσπρίων, και ειδικότερα φασολιών, σχετίζεται με χαμηλότερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοαφαιρίνης, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Λιπαρά ψάρια
Αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεπώς η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός, ο γαύρος, η σαρδέλα, η γόπα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος, 1-2 φορές την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου. Από την άλλη, αποτελούν μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης έναντι του κόκκινου κρέατος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Αμύγδαλα
Περιέχουν «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη αμυγδάλων στο γεύμα οδηγεί σε χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης, ενώ η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων και άλλων ξηρών καρπών έχει συσχετισθεί με βελτίωση των τιμών γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρητης: Πάνω από το μισό του χρέους της "εσβησε" δανειολήπτρια από την Ελούντα

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  26-06-2016 

  "Οικονομική ανάσα ", έδωσε η υπαρ 8/2016 απόφαση, του  Ειρηνοδικείου της Νεαπόλεως Λασιθίου , σε υπερχρεωμένη δανειολήπτρια ,η οποία ασκεί το επάγγελμα της ξεναγού, κατοίκου περιοχής  της Ελούντα Λασιθίου   και  ενεργό μέλος της Ε.Π.Κ.Κρήτης, αλλά και στην ίδια την ΄Ενωση, προσέφερε ικανοποίηση, καθώς , εισέπραξε αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης ,από την δανειολήπτρια.
  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι η υπ’ αριθμ. 8/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου της Νεαπόλεως Λασιθίου   που δικαιώνει δανειολήπτρια επαγγέλματος ξεναγού , ηλικίας 55 ετών, άγαμη, χωρίς παιδιά, αλλά με υπερήλικες γονείς ,οι οποίοι συνδράμονται και στηρίζονται από εκείνη. σώζοντας την μοναδική της κατοικία και "κουρεύοντας" το χρέος της , κατά 58%.
  Και συνεχίζοντας η Ε.Π.Κ.Κρήτης .την ανακοίνωση,αναφέρει ότι πρόκειται για δανειολήπτρια με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, καθώς την βάραινε  συνολικό ποσό χρέους 57.742,00 ευρώ ,σε 3 πιστώτριες Τράπεζες και στον ΟΑΕΔ.
Εισοδήματα που είχε : 932,33 ευρώ μηνιαίως από την εργασία της ως ξεναγός.
Περιουσιακά στοιχεία: κατοικία  επιφανείας 77,87 τ.μ
Το Ειρηνοδικείο της Νεαπόλεως Λασιθίου, παρά τις ενστάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, αποφάσισε :
•Δέχεται  την αίτηση της  αιτούσας,
•Ρυθμίζει τα χρέη της δανειολήπτριας , με καταβολές επί τετραετία (24) μήνες,  απευθείας στις μετέχουσες πιστώτριες, με καταβολή μηνιαίας δόσης 200 ευρώ,κατά αντιστοιχία στην κάθε μια.
•Εξαιρεί από την  εκποίηση την κύρια κατοικία,
 •Χορηγεί, “περίοδο χάριτος ” τετραετία.
•Επιβάλλει, στην δανειολήπτρια  ,για την διάσωση της κατοικίας της, την καταβολή μηνιαίας δόσης 113,65 ευρώ, για 120  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά την πάροδο της τετραετίας
•"Κουρεύει" το χρέος  της  δανειολήπτριας  , συνολικά ,κατά  58%
Ουσίας η εν λόγω δανειολήπτρια, την τετραετία καλείται να καταβάλλει  ,προς όλους τους πιστωτές της ,ΜΌΝΟ  το ποσό των 9.600 ευρώ.
Και για την διάσωση της μοναδικής της κατοικίας , καλείται να καταβάλλει ,το ποσό των 13.680 ευρώ , σε χρονικό διάστημα 10 ετών

Έπειτα από τα παραπάνω ,η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,  αφού εκφράσει τα ευχαριστήρια της , στους δικαστές της Κρήτης, για τις τόσο σημαντικές αποφάσεις τους, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, για ενημέρωση και συμβουλευτική ,αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη» αλλά και στην διαμεσολάβηση με τους πιστωτικούς φορείς και ιδιώτες, υπενθυμίζοντας πως τα γραφεία της Ένωσης λειτουργούν καθημερινά, στην πλατεία 1866 στα Χανιά (τηλ. – φαξ: 2821092306 και στην οδό Λακέρδας 11 στην Ιεράπετρα  τηλ -φάξ 2842020140.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη
.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Εξαπατούν τους καταναλωτές οι πάροχοι τηλεφωνίας

  Μεγάλος ο προβληματισμός και τα ερωτήματα των χρηστών τηλεφωνίας (κινητών  και σταθερών) αλλά και καταγγελίες
  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, φανερά προβληματισμένη, μεταφέρει τον προβληματισμό της με επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή, Ε.Ε.Τ.Τ η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή ,ζητώντας  την παρέμβαση της,
Στην επιστολή της μεταξύ των άλλων αναφέρει τα εξής
"κ.Πρόεδρε, 
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και τα ερωτήματα των χρηστών τηλεφωνίας (κινητών  και σταθερών),τον τελευταίο  καιρό, με τους οποίους η ΄Ενωση μας συμπάσχει, καθώς σήμερα ο καταναλωτής τυγχάνει ποιο ευάλωτος, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που του δημιούργησε η κατάσταση κρίσης και ύφεσης της Χώρας .
  
10 είναι τα Εντοπιζόμενα προβλήματα  από τους καταναλωτές

1. Οχλήσεις από εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, για μικροποσά.
2. Τηλεφωνικές προσφορές και τηλεφωνικά συμβόλαια για την αλλαγή παρόχου, με απόκρυψη της χρέωσης τελών σύνδεσης ή τελών διακοπής συμβολαίου,Ελλειπή και αόριστη προφορική ενημέρωση των υποψηφίων πελατών σχετικά με τους όρους και τις χρεώσεις των εταιρειών.Ασάφειες, αοριστίες και γενικά καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις 
3. Επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις, για ενημέρωση προσφορών σε ώρες κοινής ησυχίας  
4. Μη ενημέρωση των καταναλωτών για το δικαίωμα υπαναχώρησης.
5. Παραπλάνηση των καταναλωτών "προσφορά δωρεάν πακέτου " δίμηνης διαρκειας σε συνδρομική τηλεόραση.
6. Έναρξη συμβολαίου με έκδοση μηνιαίου λογαριασμού, σε λιγότερο από δέκα ημέρες ,από την έναρξη της σύνδεσης.
7. Μονόπλευρη"Ποινή" σε περίπτωση διακοπής σύβασης.
8.Μεταφέρονται " προσωπικά δεδομένα ", σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, χωρίς να προβλέπεται στους όρους σύμβασης

9.Στην  κινητή τηλεφωνία, ο καταναλωτής δεν ενημερώνεται για τον πάροχο ,της κάθε κλήσης
10. Παράνομες χρεώσεις στους λογαριασμούς (χρεώνεται τρίλεπτο, η επέκταση χρόνου,   κ.λ.π)
και συνεχίζοντας  η επιστολή αναφέρει:
κ.Πρόεδρε,
Επειδή , σήμερα ο ρόλος  σας ,  ως Ανεξάρτητη  Αρχή, είναι τεράστιος,  ιδιαίτερα στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας (για την προστασία του καταναλωτή)στον τομέα της τηλεφωνίας , παρακαλούμε  όπως ενεργήσετε σχετικά, για τον καταναλωτή του σήμερα, για τον καταναλωτή που έχει ανάγκη την πρόσβαση στην επικοινωνία,  για τον καταναλωτή που θέλει πολύπλευρη προστασία.

                                                               Με Εκτίμηση

                                           Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Καταναλωτών Κρήτης

                                                           Ιωάννα  Μελάκη
 



Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης " Βόμβα για δύο τράπεζες "Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας "έσβησε " το 74% το χρέος σε πρώην ξυλουργό"



 ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  22-06-2016 

  Νέα απόφαση. με πολύ νομικό ενδιαφέρον, από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, σωτήρια, για τον άνεργο υπερχρεωμένο δανειολήπτη. κάτοικο περιοχής του Δήμου της Ιεράπετρας και μέλος της Ε.Π.Κ.Κρήτης.
  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι η υπ’ αριθμ. 115/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ιεράπετρας  Κρήτης, που δικαιώνει ,άνεργο, πρώην ξυλουργό, έγγαμο ,πατέρα δύο ενηλίκων τέκνων, σώζοντας την περιουσία του και κουρεύοντας το χρέος του, κατά 74%
  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για δανειολήπτη με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, με συνολικό ποσό χρέους 136.596,15 ευρώ ,σε 2 πιστώτριες Τράπεζες.
Εισοδήματα: 600 ευρώ μηνιαίως από περιστασιακές εργασίες.
Περιουσιακά στοιχεία:Διώροφη κατοικία (ισόγειο και πρώτος όροφος)κτισμένο  εντός ενός αγροτικού κτήματος έκτασης 2.023,05 τ.μ, κατάστημα  και αποθήκη
Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας παρά τις ενστάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, αποφάσισε :
•Δέχεται εν μέρει την αίτηση του αιτούντος,
•Ρυθμίζει τα χρέη του δανειολήπτη , με καταβολές επί πενταετία (60) μήνες,  απευθείας στις μετέχουσες πιστώτριες, με καταβολή μηνιαίας δόσης 200 ευρώ,κατά αντιστοιχία στην κάθε μια.
•Εξαιρεί από την  εκποίηση την κύρια κατοικία, συνιδιοκτησίας κατά 50% με την σύζυγο,
 •Χορηγεί, “περίοδο χάριτος ” πενταετία.
•Επιβάλλει, στον δανειολήπτη ,για την διάσωση της κατοικίας, την καταβολή μηνιαίας δόσης 129 ευρώ, για 15 χρόνια σε  180  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά την πάροδο της πενταετίας
•Διατάσσει την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος ,κυριότητας του ίδιου του δανειολήπτη για 10 χρόνια με ποσό εκμίσθωσης 250,00 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται και θα διανέμονται με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 (παρ.1 εδ.β)Ν.3869/2010
•"Κουρεύει" το χρέος  του δανειολήπτη ,κατά  74%
Σημείωση Πρώτη φορά παρατηρείται ,Δικαστήριο της Χώρας ,να διατάζει την ενοικίαση περιουσιακού στοιχείου, να καθορίζει το μίσθωμα ,αλλά και την χρονική περίοδο της μίσθωσης
Τέλος ,η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , αφού εκφράσει τα ευχαριστήρια στους δικαστές της Κρήτης, για τις τόσο σημαντικές αποφάσεις τους, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, για ενημέρωση και συμβουλευτική ,αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη» αλλά και στην διαμεσολάβηση με τους πιστωτικούς φορείς και ιδιώτες, υπενθυμίζοντας πως τα γραφεία της Ένωσης λειτουργούν καθημερινά, στην πλατεία 1866 στα Χανιά (τηλ. – φαξ: 2821092306 και στην οδό Λακέρδας 11 στην Ιεράπετρα  τηλ -φάξ 2842020140.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Απόφαση-σταθμός για μικροοφειλέτες

Ο ειρηνοδίκης της Θεσσαλονίκης «είχε το θάρρος να δει την ουσία του προβλήματος της φούσκας των ακινήτων». δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος του ζευγαριού.


Με ακόμα μια απόφαση-σταθμό για την ελληνική νομολογία, η οποία στέλνει μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες μικροοφειλέτες, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης όχι απλώς έκανε δεκτή την αίτηση ενός φτωχού ζευγαριού να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά προέβη στην οριστική διαγραφή του 100% των οφειλών προς δύο τράπεζες.

Πρόκειται για την απόφαση 2285/2016, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο αναγνώρισε στο ζευγάρι των 60χρονων από την Κάρπαθο πως βάσει της πενιχρής οικονομικής τους κατάστασης έχουν πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν το υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεών τους προς την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, το δικαστήριο δεν όρισε μηδενικές καταβολές προς τους πιστωτές μόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως συνήθως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά προέβη ουσιαστικά στην οριστική διαγραφή των χρεών τους, διασώζοντας ταυτόχρονα την περιουσία του ζευγαριού από τη ρευστοποίηση προς όφελος των τραπεζών.

Μοναδικά περιουσιακά στοιχεία τους δύο ακίνητα στο Νεοχώρι Καρπάθου, από τα οποία το ένα (του συζύγου) έτσι κι αλλιώς προστατεύεται ως κύρια κατοικία.

Το 1990 το ζευγάρι αγόρασε τα δύο αυτά ακίνητα, τα οποία ήταν ημιτελή, με σκοπό να τα επισκευάσει και να τα αποπερατώσει.

Το 2002 πήραν στεγαστικά δάνεια γι' αυτόν τον σκοπό από δύο τράπεζες (ΑΤΕ και Εμπορική), συνολικού ύψους περίπου 400.000 ευρώ.

Η μηνιαία δόση αποπληρωμής των δανείων ανερχόταν σε 1.600 ευρώ τον μήνα, ποσό υψηλό για τα δεδομένα της οικογένειας, ακόμα και εκείνη την περίοδο.

Αλλη μια απόδειξη του άκριτου δανεισμού από τα τραπεζικά ιδρύματα την περίοδο της επίπλαστης ευφορίας. Οσο οι δουλειές πήγαιναν σχετικά καλά, το ζευγάρι, έστω και με δυσκολίες, αποπλήρωνε τη δόση που φορτώθηκε και με δική του ευθύνη.
Μετοίκηση στη Ρόδο

Λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το ζευγάρι έφυγε από τον τόπο καταγωγής του στην Κάρπαθο και μετοίκησε στη Ρόδο για οικονομικούς λόγους.

Η γυναίκα έψαχνε δουλειά, ενώ ο άντρας της ως ελαιοχρωματιστής αναζήτησε καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς στον τόπο τους οι δουλειές λιγόστευαν.

Τα πρώτα χρόνια κατάφερναν να μισθώνουν το ιδιόκτητο σπίτι της συζύγου όπου έμεναν αρχικά, στο Νεοχώρι της Καρπάθου.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον νόμο, για την αποκαλούμενη «δυνητική» κύρια κατοικία, για κατοικία δηλαδή που δεν χρησιμοποιείται ως κύρια από τον οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο αλλά δύναται να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία στο μέλλον.

Η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο παρέμεινε τα επόμενα χρόνια ξενοίκιαστο, δεν ξεπερνά σήμερα το ποσό των 37.000 ευρώ, ενώ τη στιγμή του δανεισμού απετιμάτο σε 170.000 ευρώ.

Στη Ρόδο η γυναίκα βρήκε αρχικά εργασία ως καθαρίστρια στη Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας, απολύθηκε όμως τον Δεκέμβριο του 2010.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι άρχισε να συρρικνώνεται πάνω από 60% το εισόδημα του συζύγου, ανάγκασε τους αιτούντες να μετοικήσουν στη Θεσσαλονίκη σε φιλικό τους πρόσωπο προς εύρεση εργασίας αλλά και προς αποφυγή εξόδων (ενοίκια κτλ).

Από τότε μέχρι σήμερα η γυναίκα παραμένει άνεργη, αντιμετωπίζοντας και χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ ο άντρας με δυσκολία βγάζει 500 ευρώ τον μήνα.

Αναγκάστηκαν να σταματήσουν την αποπληρωμή του δανείου χρωστώντας στις τράπεζες 360.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει «να παραβιάζεται η βασική αρχή του δικαίου κατά την οποία ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα».

Το δικαστήριο αναγνώρισε πως βάσει των πραγματικών δεδομένων (μακροχρόνια ανεργία, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μειωμένες δεξιότητες, προβλήματα υγείας αλλά και γενικότερα λόγω της οικονομικής κρίσης) η κατάσταση της συζύγου δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον.
Μηδενική καταβολή

Ως εκ τούτου το δικαστήριο επέβαλε μηδενικές καταβολές στην οφειλέτρια, δηλώνοντας πως «η υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων οδηγεί σε εξαθλίωση τον οφειλέτη» και αποφάσισε να μην ορίσει καν νέα δικάσιμο για την υπόθεση.

Οσο για την προστασία και της δεύτερης κατοικίας του ζευγαριού, το δικαστήριο εξηγεί πως «η αξία ακινήτου δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%, όπως απαιτεί ο νόμος 3869/2010 για την εξαίρεσή της από την εκποίηση».

Εξάλλου, εξηγεί η απόφαση «ρευστοποιήσιμα είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορέσουν να εκποιηθούν διότι είναι πρόσφορα προς πώληση και θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον», κάτι που δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση.

«Ο δικαστής είχε το θάρρος να δει την ουσία του προβλήματος της φούσκας των ακινήτων. Αναδεικνύει με αυτόν τον τρόπο τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων που έκαναν οι μηχανικοί των τραπεζών και της πραγματικής αξίας των ακινήτων. Το σκεπτικό της απόφασης, που δείχνει τον δρόμο σε δικαστές και σε οφειλέτες, αποδεικνύει πως είναι αδύνατο οι τράπεζες, παρ' ότι προχώρησαν στον άκριτο αυτό δανεισμό, να συνεχίζουν να διατηρούν τις ίδιες απαιτήσεις όταν οι αξίες έχουν υποστεί αυτήν την καθίζηση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος του ζευγαριού Θεανώ Παπακωνσταντίνου.

Το ζευγάρι, που είχε προσφύγει από το 2012 δικαστικά, υποδέχτηκε με ανακούφιση την απόφαση, η οποία του ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Προθεσμία εμφάνισης διαθήκης


Προθεσμία για εμφάνιση διαθήκης δεν υπάρχει. Ο νομοθέτης δεν αναφέρει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να εμφανισθεί μία διαθήκη.
Ειδικότερα, κατά συνδυασμό των διατάξεων 807 ΚΠολΔ, και 1769ΑΚ, για τη δημοσίευση δημόσιας ή μυστικής ή έκτακτης διαθήκης, αρμόδιο είναι το Ειρηνοδικείο της περιφερείας που έχει την έδρα του ο συμβολαιογράφος που τη συνέταξε ή στον οποίο έχει κατατεθεί, ενώ για τη δημοσίευση ιδιόγραφης διαθήκης και την κήρυξη της  ως κυρίας, ο ειρηνοδίκης στον οποίο προσάγεται για να δημοσιευθεί.
Έτσι, αν πρόκειται για δημόσια διαθήκη, ο συμβολαιογράφος ο οποίος κατέχει διαθήκη, οφείλει, μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη (ήτοι μόλις λάβει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του διαθέτη) και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, να στείλει αντίγραφό της στον αρμόδιο ειρηνοδίκη ενώ αν πρόκειται για μυστική ή έκτακτη διαθήκη να παραδώσει το πρωτότυπο αυτής αυτοπροσώπως στο Ειρηνοδικείο της περιφερείας όπου έχει την έδρα του.
Επιπλέον, σε περίπτωση ιδιόγραφης διαθήκης, ο νόμος αναφέρει ρητά στα αρ. 1774 και 1775ΑΚ ότι ο κάτοχος ιδιόγραφης διαθήκης οφείλει, από τη στιγμή που θα πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη να την εμφανίσει προς δημοσίευση είτε στον Ειρηνοδίκη της περιφερείας όπου είχε ο αποβιώσας την τελευταία κατοικία ή συνήθη διαμονή του, είτε στην περιφέρεια της δικής του διαμονής(του κατόχου).
Σημειώνεται δε, ότι εάν από υπαιτιότητα του κατόχου δεν παραδοθεί καθόλου ή επιβραδυνθεί η παράδοση της διαθήκης, γεννάται ευθύνη του κατόχου για αποζημίωση όσων υφίστανται ζημία κατ’ εφαρμογή των άρθρων 914, 330ΑΚ ενώ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του α.1860 παρ.5 ΑΚ, η παράλειψη αυτή θα αποτελέσει λόγο κληρονομικής αναξιότητας. Όταν ο κάτοχος ιδιόγραφης διαθήκης σκοπίμως δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του, υπέχει και ποινική ευθύνη εφόσον στοιχειοθετείται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου (222 και 242 παρ. 2ΠΚ). Ειδικά η παράλειψη του συμβολαιογράφου συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα κατά το άρ.40  ν. 670/1977.(ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ σελ.247 παρ. ΙΙΙ)
Περαιτέρω, όταν το δικαστήριο παραλάβει τη διαθήκη οφείλει να τη δημοσιεύσει αμέσως. Συνεπώς, η υποχρέωση δημοσίευσης της διαθήκης δε βαρύνει τον κάτοχό της αλλά την αρχή (συμβ/φο ή ελληνική προξενική αρχή εξωτερικού) στην οποία παραδόθηκε η διαθήκη του αποβιώσαντος.
Επιπλέον, η δημοσίευση της διαθήκης είναι απαραίτητη, όχι διότι επιφέρει ακυρότητα της διαθήκης (ΑΚ1779) αλλά διότι είναι απαραίτητη για να βεβαιωθούν οι κληρονόμοι του διαθέτη αφενός και αφετέρου διότι έτσι κινητοποιείται η προθεσμία για την αποποίησή της κληρονομίας (ΑΚ1847) ή για την προσβολή της διαθήκης ως άκυρης (ΑΚ1788).
Τέλος, η δημοσίευση της διαθήκης είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της προθεσμίας δήλωσης του φόρου κληρονομίας από τους κληρονόμους καθώς αλλάζει ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που έχουν κληρονομηθεί αναλόγως με το πότε δημοσιεύεται η διαθήκη (ν.2961/2001).

Συνεργάσιμος δανειολήπτης όρος παγίδα;


'Εντονος προβληματισμός και ασάφεια υπάρχει και στην έννοια του "συνεργάσιμου δανειολήπτη", έννοια η οποία μάλιστα έχει τεθεί από το νομοθέτη ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του δανειολήπτη στο Ν. 3869/2010. Ο ορισμός του "συνεργάσιμου δανειολήπτη", όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Ν. 4224/2013, διατυπώνεται ως ακολούθως:
"Ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος έναντι των δανειστών του όταν:
α) παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας στους δανειστές ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό τους (π.χ. αριθμούς σταθερού, κινητού τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για κάθε περίπτωση που ο ίδιος δεν είναι διαθέσιμος,
β) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή ή με όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό αυτού και ανταποκρίνεται με ειλικρίνεια και σαφήνεια, σε κλήσεις και επιστολές του δανειστή ή όποιου ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του, αυτοπροσώπως είτε δια του αντικλήτου του, με κάθε πρόσφορο τρόπο, εντός 15 εργάσιμων ημερών,
γ) προβαίνει αυτοπροσώπως, είτε δια του αντικλήτου του σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών προς το δανειστή ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του, αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 εργασίμων ημερών από την ημέρα μεταβολής της ή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα ζητηθούν ανάλογες πληροφορίες από το δανειστή ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του,
δ) προβαίνει αυτοπροσώπως είτε δια του αντικλήτου του, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή ή όποιον ενεργεί για λογαριασμό του, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (π.χ. πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητα του [κληρονομιά κλπ.], απώλεια κυριότητας περιουσιακών στοιχείων, ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων, εξαγορά ασφαλιστικών προϊόντων, κέρδη οποιασδήποτε μορφής κλπ.) και
ε) συναινεί σε διερεύνηση εναλλακτικής πρότασης αναδιάρθρωσης με το δανειστή ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013".

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ανακατέψανε τον ν.3869/2010, για να "τρελλάνουν" δανειολήπτες, δικηγόρους,δικαστές

Συγκεκριμένα, ο νομοθέτης  με την τροποποήση του νόμου Κατσέλη, με το νόμο 4335/2015, που ισχύει από 1.1.2016, δημιούργησε δανειολήπτες δύο (2) ταχυτήτων:
 Α) τον ευάλωτο, αυτόν που πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,  
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 5 του Νόμου,
 γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα,  
δ) είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται και ε) βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών, όπως αυτές ορίζονται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών της προηγούμενης παραγράφου. Για την εν λόγω κατηγορία προβλέπεται η συμμετοχή του Δημοσίου, για μέγιστο διάστημα τριών (3) ετών, στην καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών, παράλληλα με την υποχρέωση ελάχιστης καταβολής από μεριάς του οφειλέτη, ενώ ορίζεται ότι : «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών…»

 και Β) τον λιγότερο ευάλωτο, αυτόν, δηλαδή, που πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
 β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Νόμου, προσαυξημένες κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%),  
γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα χιλιάδες (180.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα και δ) ο οφειλέτης είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης "Υπερχρεωμένο νοικοκυριό συνταξιούχων "νίκησε" δέκα τράπεζες" σώζοντας την περιουσία του "


 ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  14-06-2016 

 Ηράκλειο
 Τελεσίδικη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι η υπ’ αριθμ. 280/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, που δικαιώνει οικογένεια συνταξιούχων  δανειοληπτών από το Ηράκλειο Κρήτης .
  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια, συνταξιούχων,ηλικίας 63 και 58 ετών αντίστοιχα, ο σύζυγος είναι συνταξιούχος του Ν.Α.Τ, η δε σύζυγος του Δημοσίου, είναι γονείς τριών ενηλίκων τέκνων (παντρεμένα)με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, με συνολικό ποσό χρέους 289.116,27 ευρώ ,σε 10 πιστώτριες Τράπεζες.
Εισοδήματα:To ποσό των συντάξεων τους,  ο σύζυγος 840 ευρώ, η σύζυγος 632,04 ευρώ, συν επιδότηση 2.200 ευρώ ,τον χρόνο από λάδι.
Περιουσιακά στοιχεία:Διαμέρισμα στο Ηράκλειο συνιδιοκτησία και των δύο συζύγων, συν μία παλαιά οικία  κυριότητας της συζύγου, συν αρκετά αγροτεμάχια με ελιές και αυτοκίνητο (αγροτικό).
Το δικαστήριο του Ηρακλείου, εξέδωσε  την υπ’ αριθμ. 280/2016 απόφαση  παρά τις ενστάσεις των πιστωτριών τραπεζών ,με την οποία:
•Συνεκδικάζει τις αιτήσεις των συζύγων
•Ρυθμίζει τα χρέη των δανειοληπτών με καταβολές επί πενταετία (60) μήνες  απευθείας στις μετέχουσες πιστώτριες με καταβολή μηνιαίας δόσης 300 ευρώ, δι έκαστον των δανειοληπτών.
•Εξαιρεί της εκποίηση την κύρια κατοικία συνιδιοκτησίας  των αιτούντων ,ήτοι  ένα διαμέρισμα 85 τ.μ.
•Χορηγεί “περίοδο χάριτος ” πενταετία.
•Επιβάλλει στην σύζυγο για την διάσωση της κατοικίας, την καταβολή μηνιαίας δόσης 319,77ευρώ, για 15 χρόνια σε  180  ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
"Κουρεύει" α)το χρέος των  148.706,51 του συζύγου κατά 88% , θα πληρώσει ΜΌΝΟ την πενταετία 60Χ300=18.000 ευρώ. β)το χρέος των 140.409,76 ευρώ της συζύγου κατά 46% αφού καλείται να καταβάλλει το ποσοστό για τη διάσωση της κυρίας κατοικίας εις ολόκληρο.

Τέλος ,η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , αφού εκφράσει τα ευχαριστήρια στους δικαστές της Κρήτης, για τις τόσο σημαντικές αποφάσεις τους, για τα υπερχρεςωμένα νοικοκοιριά,ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, για ενημέρωση και συμβουλευτική ,αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη» αλλά και στην διαμεσολάβηση με τους πιστωτικούς φορείς και ιδιώτες, υπενθυμίζοντας πως τα γραφεία της Ένωσης λειτουργούν καθημερινά, στην πλατεία 1866 στα Χανιά (τηλ. – φαξ: 2821092306 και στην οδό Λακέρδας 11 στην Ιεράπετρα  τηλ -φάξ 2842020140.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Προσωρινή διαταγή , για πρώην έμπορο, με οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες, ΔΟΥ, ΟΑΕΕ,προστασία από τον πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας"


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  10-06-2016

Διάσωση α΄κατοικίας, από πολλές φορές προγραμματισμένο πλειστηριασμό, με τελευταία ημερομηνία πλειστηριασμού τον Ιανουάριο του 2016 ,για πρώην  έμπορο της Ιεράπετρας , έφερε η Προσωρινή Διαταγή του Ειρηνοδικίου της Ιεράπετρας
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  οι γονείς  είχαν μταβιβάσει  την πρώτη και μοναδική κατοικία, στο τέκνο τους , για να μπορεί να λαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια, ενώ βρισκόταν ακόμα σε σπουδές (φοιτητής) 21 ετών τότε, με αποτέλεσμα να βαρύνεται με  όλα τα χρέη το τέκνο τους , και σήμερα λόγω της γενικότερης οικονομικής υφεσης και κρίσης  να βρίσκεται σε αδυναμία  πληρωμής αυτών, με αποτέλεσμα να κινείται  η διαδικασία πλειστηριασμού ,για την πρωτη κατοικία από την μία εκ των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών τον Ιανουάριο του 2015. Παλαιότερα για ίδιο ακίνητο είχε επισπευθεί πλειστηριασμός, από ιδιωτικές εταιρείες.
Πρόκειται για πρώην ιδιοκτήτη εμπορικής επιχείρησης,στην πόλη της Ιεράπετρας, που έκλεισε λόγω της οικονομικής ύφεσης, με συνολικές οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες, ΔΟΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), περίπου 270.000 ευρώ.
Το Eιρηνοδικείο Ιεράπετρας, έπειτα από πολλές αναβολές, κατόπιν της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων, χορήγησε σε δικάσιμο τον Μάιο του 2016, προσωρινή διαταγή ,με προστασία από τον πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας του αιτούντα, ορίζοντας καταβολές 300 ευρώ μηνιαίως, σε όλους τους πιστωτές, τράπεζες, ιδιώτες, ΔΟΥ, εξαιρώντας μόνο το ΤΕΒΕ, έως την ημερομηνία της  κυρίας δικάσιμο της αίτησης ,που έχει οριστεί ,τον Μάρτιο του 2017,  δίνοντας  μια ανάσσα ανακουφισης   στους ιδιοκτήτες από τον επικείμενο εκπλειστηριασμό της οικίας τους.
 Για ενημέρωση και συμβουλευτική αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου "ν.Κατσέλη",  μπορεί ο κάθε δανειολήπτη,ς να επικοινωνεί καθημερινά, με  τα γραφεία της Ένωσης  που λειτουργούν στην πλατεία 1866 στα Χανιά (τηλ. – φαξ: 2821092306 και στην οδό Λακέρδας 11 στην Ιεράπετρα τηλ.2842020140.

                       Η Πρόεδρος της 'Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

To νέο άρθρο 237 του Κώδικα Πολ. Δικονομίας: Ανατροπή στην τακτική διαδικασία

του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου
Το νέο άρθρο 237 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως αντικαταστάθηκε με το νόμο 4335/2015, και θα ισχύει από 1.1.2016, εισάγει μια εντελώς καινούρια τακτική διαδικασία, όπου κανόνα αποτελεί η έγγραφη διαδικασία και η προφορική εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο θα γίνεται μόνο κατ΄εξαίρεση. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η τακτική διαδικασία έχει ως εξής:
 Κατάθεση προτάσεων και αντίκρουσης: Μέσα σε εκατό (100) (130 αν ο εναγόμενος διαμένει στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής) ημέρες από την κατάθεση της αγωγής οι διάδικοι φέρουν το δικονομικό βάρος να καταθέσουν στον αρμόδιο υπάλληλο της γραμματείας τις προτάσεις τους με τις οποίες προβάλλουν τους ισχυρισμούς τους (μέσα επίθεσης και άμυνας), και να προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά μέσα και τα διαδικαστικά έγγραφα που επικαλούνται με αυτές. Επίσης το δικαστικό ένσημο κατατίθεται το αργότερο μέχρι τη συζήτηση (άρθρο 237 παρ. 1). Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες (δηλ. από τη λήξη της προθεσμίας των 100 ημερών) γίνονται οι αμοιβαίες αντικρούσεις με προσθήκη στις προτάσεις. Με την παρέλευση και αυτής της προθεσμίας κλείνει ο φάκελος της δικογραφίας. Εκπρόθεσμες προτάσεις και προσθήκες δεν λαμβάνονται υπόψη (άρθρο 237 παρ. 2).
Ορισμός δικαστή και δικασίμου: Μέσα σε δεκαπέντε (15)  ημέρες από το κλείσιμο του φακέλου της δικογραφίας με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του αρμόδιου δικαστή και σύμφωνα με τις προβλέψεις του κανονισμού του δικαστηρίου, ορίζεται ο δικαστής και για τις υποθέσεις αρμοδιότητας του πολυμελούς πρωτοδικείου η σύνθεση του δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς και ο εισηγητής. Συγχρόνως ορίζεται ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της αμέσως πιο πάνω δεκαπενθήμερης προθεσμίας ή στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, εάν ο προβλεπόμενος από τον κανονισμό του δικαστηρίου αριθμός υποθέσεων, που ανατίθεται σε κάθε δικαστή, καλυφθεί. Η εγγραφή της υπόθεσης στο πινάκιο, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων.
Συζήτηση χωρίς συζήτηση: Στη δικάσιμο της νέας τακτικής διαδικασίας δεν εξετάζονται μάρτυρες και η υπόθεση συζητείται και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Άρα ελλείψει αυτών, η συζήτηση δεν ματαιώνεται, όπως γινόταν με το παλιό καθεστώς του ΚΠολΔ. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νόμου 4335/2015, η «τυπική» αυτή συζήτηση προβλέφθηκε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αρχής της δημοσιότητας των συνεδριάσεων του δικαστηρίου που προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 93 του Συντάγματος, αλλά και για να παρασχεθεί η δυνατότητα ενέργειας ορισμένων διαδικαστικών πράξεων, όπως είναι η βίαια διακοπή της δίκης (άρθρο 287), ο δικαστικός συμβιβασμός (άρθρο 293) και η παραίτηση από το δικαίωμα της αγωγής (άρθρο 296).
Αναβολή δεν επιτρέπεται: Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του ν.4335/15 το άρθρο 241 που παρέμεινε στο νέο ΚΠολΔ, καθόσον εξυπηρετεί άλλες διαδικασίες, στις οποίες η αναβολή είναι επιτρεπτή (λ.χ. στις ειδικές διαδικασίες) δεν εφαρμόζεται εδώ. Σε αντιδιαστολή, οι λόγοι αναβολής των άρθρων 265 (αναβολή της συζήτησης σε περίπτωση πρόωρης αγωγής κατά κληρονόμου) και 266 (αναβολή της συζήτησης λόγω προσεπίκλησης), εφαρμόζονται και προβάλλονται νόμιμα και στη διαδικασία του άρθρου 237 με την έκδοση της αντίστοιχης μη οριστικής απόφασης, όπως και κατά το ισχύον δικονομικό σύστημα. Ομοίως πεδίο εφαρμογής έχουν και τα άρθρα 247 επ. Αν υπάρχουν περιστάσεις που θα δικαιολογούσαν την αναβολή της συζήτησης, οι διάδικοι προστατεύονται με τη δικονομική δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας κατόπιν συμφωνίας κατά το άρθρο 148, η οποία πλέον μπορεί να δοθεί και αυτεπαγγέλτως από τον δικαστή.
Εξέταση μαρτύρων: Μετά την ανωτέρω (τυπική) συζήτηση εκδίδεται η οριστική απόφαση με βάση τα στοιχεία του φακέλου της δικογραφίας (άρθρο 237 παρ. 4 και 5 ΚΠολΔ). Αν από τη μελέτη του φακέλου της δικογραφίας, το δικαστήριο δεν μπορεί να αποφασίσει επί της ουσίας της υπόθεσης και να σχηματίσει πλήρη δικανική πεποίθηση και κρίνει προς την κατεύθυνση αυτή απολύτως αναγκαία την εμμάρτυρη απόδειξη, τότε με απλή διάταξη του δικαστηρίου, ως ειδική πρόβλεψη, διατάσσεται η επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο σε χρόνο όχι συντομότερο των δεκαπέντε (15) ημερών, για την εξέταση των μαρτύρων (ενός από κάθε πλευρά) ενώπιον του ήδη ορισμένου δικαστή, στον τόπο και στην ημέρα και ώρα που ορίζεται με τη διάταξη αυτή μέσα στο ίδιο δικαστικό έτος, εκτός εάν αυτό είναι χρονικά αδύνατο.
Στην περίπτωση των πολυμελών συνθέσεων, η διάταξη, η οποία εκδίδεται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ακολουθεί κατόπιν διασκέψεως. Ο ήδη ορισμένος δικαστής, κατά την πρόβλεψη της συγκεκριμένης διάταξης, είναι αυτός που έχει οριστεί παραπάνω (βλ. άρθρο 237 παρ. 4 εδάφια α΄ και β΄) για την εκδίκαση της υπόθεσης και η δικογραφία, την οποία αυτός έχει χρεωθεί, τον ακολουθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των μαρτύρων θεωρείται συντελεσμένη και η επανάληψη της συζήτησης (άρθρο 237 παρ. 6 ΚΠολΔ). Δεν αποκλείεται η επανάληψη της συζήτησης, σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρου 254, η οποία μπορεί να έχει και ως αντικείμενο τη διενέργεια αυτοψίας, πραγματογνωμοσύνης ή εξέτασης των διαδίκων και ενδεχομένως, μαζί με αυτά, την εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο. Μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες από την εξέταση των μαρτύρων οι διάδικοι δικαιούνται με προσθήκη να προβούν σε αξιολόγηση των αποδείξεων αυτών. Νέοι ισχυρισμοί και νέα αποδεικτικά μέσα δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν κατατίθενται νέες προτάσεις ή προσθήκη. Μετά την περάτωση της δίκης οι διάδικοι οφείλουν να αναλάβουν όλα τα σχετικά έγγραφα τους. Ο γραμματέας βεβαιώνει στις προτάσεις κάθε διαδίκου ότι ανέλαβε τα έγγραφα του (άρθρο 237 παράγραφοι 7 και 8).
Το κείμενο του νέου άρθρου 237 ΚΠολΔ έχει ως εξής:
1. Μέσα σε εκατό (100) ημέρες από την κατάθεση της αγωγής οι διάδικοι οφείλουν να καταθέσουν τις προτάσεις και να προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά μέσα και τα διαδικαστικά έγγραφα που επικαλούνται με αυτές. Μέσα στην ίδια προθεσμία κατατίθενται το αποδεικτικό επίδοσης της αγωγής, καθώς και τα πληρεξούσια έγγραφα προς τους δικηγόρους κατά το άρθρο 96. Το δικαστικό ένσημο κατατίθεται το αργότερο μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης. Η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά τριάντα (30) ημέρες για όλους τους διαδίκους αν ο εναγόμενος ή κάποιος από τους ομοδίκους του διαμένει στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής.
2. Οι αμοιβαίες αντικρούσεις γίνονται με προσθήκη στις προτάσεις, η οποία κατατίθεται μέσα στις επόμενες δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, με την παρέλευση των οποίων κλείνει ο φάκελος της δικογραφίας. Νέοι ισχυρισμοί με την προσθήκη μπορεί να προταθούν και νέα αποδεικτικά μέσα να προσκομισθούν μόνο για την αντίκρουση ισχυρισμών που περιέχονται στις προτάσεις. Εκπρόθεσμες προτάσεις και προσθήκες δεν λαμβάνονται υπόψη.
3. Η κατάθεση γίνεται στον αρμόδιο υπάλληλο της γραμματείας, που βεβαιώνει με επισημείωση τη χρονολογία της κατάθεσης των προτάσεων και των αντικρούσεων. Κάθε διάδικος δικαιούται να πάρει ατελώς με δική του δαπάνη αντίγραφα των προτάσεων και των αντικρούσεων των αντιδίκων του και των εγγράφων που έχουν προσκομίσει. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί και από το δικηγόρο που υπογράφει την αγωγή, την παρέμβαση ή τις προτάσεις ή από τρίτο πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από το δικηγόρο αυτόν.
4. Μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από το κλείσιμο του φακέλου της δικογραφίας με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του αρμόδιου δικαστή, ορίζεται, σύμφωνα με τον κανονισμό του δικαστηρίου, ο δικαστής και για τις υποθέσεις αρμοδιότητας του πολυμελούς πρωτοδικείου η σύνθεση του δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης. Στην τελευταία περίπτωση ο πρόεδρος του πολυμελούς πρωτοδικείου ορίζει τον εισηγητή. Συγχρόνως ορίζεται ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο σε χρόνο όχι μεγαλύτερο από τριάντα (30) ημέρες από την παρέλευση της αμέσως πιο πάνω δεκαπενθήμερης προθεσμίας. Κατ' εξαίρεση, αν ο προβλεπόμενος από τον κανονισμό του δικαστηρίου αριθμός υποθέσεων, που ανατίθεται σε κάθε δικαστή, καλυφθεί, ο ορισμός δικαστή και χρόνου συζήτησης της υπόθεσης γίνεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η δικάσιμος που ορίστηκε με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων. Κατά την ορισμένη δικάσιμο δεν εξετάζονται μάρτυρες και η υπόθεση συζητείται και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους. Αναβολή της συζήτησης κατά το άρθρο 241 δεν επιτρέπεται.
5. Μετά τη συζήτηση αυτή εκδίδεται η οριστική απόφαση με βάση τα στοιχεία του φακέλου της δικογραφίας.
6. Αν από τη μελέτη του φακέλου της δικογραφίας κρίνεται απολύτως αναγκαία η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο, ενός από κάθε πλευρά από εκείνους που έδωσαν ένορκη βεβαίωση ή σε περίπτωση ανυπαρξίας αυτών από τους προτεινόμενους από κάθε πλευρά, με απλή διάταξη του προέδρου επί πολυμελούς πρωτοδικείου ή του δικαστή της υπόθεσης επί μονομελούς πρωτοδικείου και ειρηνοδικείου, διατάσσεται η επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο σε χρόνο όχι συντομότερο από δεκαπέντε (15) ημέρες, για την εξέταση των μαρτύρων ενώπιον του ήδη ορισμένου δικαστή, στον τόπο και στην ημέρα και ώρα που ορίζεται με τη διάταξη αυτή μέσα στο ίδιο δικαστικό έτος, εκτός αν αυτό είναι χρονικά αδύνατο. Η καταχώριση της διάταξης στο οικείο βιβλίο του δικαστηρίου, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων. Η καταχώριση της διάταξης μπορεί επίσης να γνωστοποιείται με πρωτοβουλία του γραμματέα με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων. Ο δικαστής αποφασίζει για όλα τα σχετικά με την απόδειξη διαδικαστικά ζητήματα. Αν ο χρόνος εξέτασης των μαρτύρων δεν επαρκεί, επιτρέπεται μόνο διακοπή για άλλη ημέρα και ώρα ενώπιον του ίδιου δικαστή, με προφορική ανακοίνωση που καταχωρίζεται στα πρακτικά και επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων και εκείνων που δεν παρίστανται. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των μαρτύρων θεωρείται συντελεσμένη και η επανάληψη της συζήτησης. Αν ο χρόνος εξέτασης των μαρτύρων οριστεί για οποιοδήποτε λόγο μέσα στο επόμενο δικαστικό έτος και η εξέταση των μαρτύρων ενώπιον του ίδιου δικαστή δεν είναι δυνατή, η υπόθεση διαγράφεται από τη χρέωση του συγκεκριμένου δικαστή και ακολουθεί νέα χρέωση για την εξέταση των μαρτύρων και την έκδοση της απόφασης. Στη θέση της διαγραφείσας υπόθεσης στον εισηγητή ή στο δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου ή του ειρηνοδικείου ανατίθεται άλλη υπόθεση.
7. Μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες από την εξέταση των μαρτύρων οι διάδικοι δικαιούνται με προσθήκη να προβούν σε αξιολόγηση των αποδείξεων αυτών. Νέοι ισχυρισμοί και νέα αποδεικτικά μέσα δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν κατατίθενται νέες προτάσεις.
8. Μετά την περάτωση της δίκης οι διάδικοι οφείλουν να αναλάβουν όλα τα σχετικά έγγραφά τους. Ο γραμματέας βεβαιώνει στις προτάσεις κάθε διαδίκου ότι ανέλαβε τα έγγραφά του. Αν υπάρχει σπουδαίος λόγος, ο πρόεδρος του δικαστηρίου επιτρέπει στο διάδικο να αναλάβει ορισμένο έγγραφο και πριν από την περάτωση της δίκης. Αν το έγγραφο αυτό είναι αναγκαίο, η ανάληψη επιτρέπεται μόνο αφού κατατεθεί επικυρωμένο αντίγραφο.
Οι προτάσεις παραμένουν στο αρχείο του δικαστηρίου.
9. Η κατάθεση των προτάσεων, καθώς και της προσθήκης, μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 119. Επίσης με ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να υποβάλλονται και τα σχετικά έγγραφα που επικαλούνται με τις προτάσεις τους οι διάδικοι.
10. Το δικαστήριο, ύστερα από αίτηση των διαδίκων ή αυτεπαγγέλτως, μπορεί να αποφασίσει οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης να παρίστανται σε άλλο τόπο και να ενεργούν εκεί διαδικαστικές πράξεις. Η συζήτηση αυτή μεταδίδεται ταυτόχρονα με ήχο και εικόνα στην αίθουσα συνεδρίασης του δικαστηρίου και στον τόπο, όπου παρίστανται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.
11. Το δικαστήριο, ύστερα από αίτηση των διαδίκων ή αυτεπαγγέλτως, μπορεί να αποφασίσει την εξέταση μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διαδίκων χωρίς αυτοί να παρίστανται στην αίθουσα συνεδρίασης του, η δε σχετική απόφαση του δικαστηρίου δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα. Η εξέταση μεταδίδεται ταυτοχρόνως με ήχο και εικόνα στην αίθουσα συνεδρίασης του δικαστηρίου και στον τόπο εξέτασης των μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διαδίκων. Η εξέταση αυτή, η οποία θεωρείται ότι διεξάγεται ενώπιον του δικαστηρίου, έχει την ίδια αποδεικτική ισχύ με την εξέταση στο ακροατήριο.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Προσοχή: Δηλώστε και στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ την απώλεια της ταυτότητας

Γράφει:

   
Και στην εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε εκτός από την Αστυνομία και την τράπεζα του θα πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό ο πολίτης σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
 
 
Ο πολίτης θα πρέπει να ενημερώσει για την απώλεια την εταιρία Τειρεσίας Α.Ε., συμπληρώνοντας το έντυπο «Αίτηση-Δήλωση Απώλειας Ταυτότητας/Διαβατηριου, το οποίο θα βρεί στην Ιστοσελίδα www.tiresias.gr, στα γραφεία της "Τειρεσίας" και στα καταστήματα των τραπεζών. Τα γραφεία της εταιρείας λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες 8.30 π.μ. - 2.00 μ.μ., τηλ. 210-36.76.700, στην Αθήνα, οδός Μασσαλίας 1, ΤΚ 106 80 και στο Μαρούσι Αττικής, οδός Αλαμάνας 1, ΤΚ 151 25. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει και να φυλάξει προσεκτικά το αντίγραφο της «Δήλωσης Απώλειας ή Κλοπής» διότι αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κακόβουλα τα πιστοποιητικά του.
Λόγω της αύξησης των εγκληματικών ενεργειών που αφορούν την έκδοση δανείων και καρτών με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποφάσισε, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Τειρεσίας ΑΕ, να προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικού υλικού (φυλλάδιο και αφίσα), το οποίο θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες αλλά και άλλοι φορείς με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.
Τι είναι η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ;
H ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ AE ιδρύθηκε από το σύνολο σχεδόν των Τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα. Τηρεί Αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς στο οποίο περιλαμβάνονται δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων (ΣΑΥ), υποθηκών-προσημειώσεων (ΣΥΠ) και χορηγήσεων δανείων/καρτών (ΣΣΧ) για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 2472/97 πρόσβαση στο Αρχείο Δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, προκειμένου να γνωρίζει εάν τηρούνται σε αυτό δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν. Μπορείτε να μάθετε τι στοιχεία τηρεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ σχετικά με εσάς συμπληρώνοντας μια αίτηση και καταθέτοντας την αυτοπροσώπως στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού.

Στα "Συνημμένα αρχεία" δείτε αναλυτικά τις οδηγείες της ΕΕΤ για την περίπτωση κλοπής ή απώλειας Ταυτότητας/Διαβατηρίου.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Mε παράβόλο 80 ευρώ, οι αναφορές κατά Δικηγόρων - μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών


 ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 7 -06-2016
Καταγγελία δανειολήπτη, κατά  αυτοσυστούμενου ως δικηγόρου των Αθηνών, ο οποίος δραστηριοποιείται σε Δικηγορική Εταιρεία των Αθηνών,διαβίβασε η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τον Δικηγορικό Κώδικα Δεοντολογίας.Και επειδή  ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους  των εισπρακτικών εταιρειών θα αντιμετωπίσουν οι δανειολήπτες, παραθέτουμε απαντητικό έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για ενημέρωση.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΏΝ
     Ακαδημίας 60 - Τ.Κ. 106 79


ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

αρ. πρωτ.: 6620

                                                                                        Αθήνα 6 Ιουνίου 2016

Αξιότιμη κα Πρόεδρε της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,

Σε απάντηση στα όσα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τέθηκαν υπ΄ όψιν μας μέσω της διαβίβασης της καταγγελίας του κ......... και προκειμένου να επιληφθεί ο Σύλλογος, θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε ότι:

Οι αναφορές κατά Δικηγόρων - μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι έγγραφες και υπογεγραμμένες, περιέχουν τα πλήρη στοιχεία του καταγγέλλοντος (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail) καθώς και σαφή περιγραφή των προς πειθαρχικό έλεγχο καταγγελλόμενων πράξεων του εκάστοτε εγκαλουμένου ή εγκαλουμένων δικηγόρων.

Κατατίθενται από τον/τους καταγγέλλοντα/ντες στην Γραμματεία Πειθαρχικού (4ος όροφος) του Δ.Σ.Α. (Ακαδημίας 60), και συνοδεύονται από παράβολο ύψους ογδόντα ευρώ, (80,οο €), που καταβάλλεται στο ταμείο του Συλλόγου, ο δε καταγγέλλων, κατά την κατάθεση της αναφοράς οφείλει να επιδείξει δημόσιο έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο) με το οποίο να πιστοποιούνται τα στοιχεία του.

Σας γνωστοποιούμε ότι η καταβολή παραβόλου για κατάθεση αναφοράς είναι υποχρεωτική δυνάμει του αρθρ. 141 παρ.2 Ν. 4194/2013 και της από 10/11/2012 απόφασης του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Στην περίπτωση που ο καταγγέλλων δεν είναι κάτοικος Αθηνών ή δεν δύναται να καταθέσει αυτοπροσώπως για λόγους υγείας ή άλλους, η καταγγελία κατατίθεται στα γραφεία του Συλλόγου από άτομο εξουσιοδοτημένο από τον εκάστοτε καταγγέλλοντα, η δε εξουσιοδότηση, (με πλήρη τα στοιχεία του εξουσιοδοτούμενου: στοιχεία ταυτότητας, Δ/νση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας), υπογράφεται ενώπιον αρμοδίας αρχής (Αστυνομία, ΚΕΠ κ.λπ.)
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι, στην εξουσιοδότηση για την κατάθεση της αναφοράς και εάν και εφόσον κριθεί από τον καταγγέλλοντα ότι είναι αδύνατη η μετάβασή του όταν θα κληθεί να παραστεί κατά την διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας στα γραφεία του Δ.Σ.Α., θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η δυνατότητα του εξουσιοδοτούμενου για παράσταση σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας (προκαταρκτική διερεύνηση της κατατεθείσας αναφοράς ενώπιον Εισηγητή/τριας,  ενδεχόμενη παραπομπή και συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Πειθαρχικού
Συμβουλίου).

Όσον αφορά την διαβιβαζόμενη καταγγελία του κου ......., θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με τα μηχανογραφημένα στοιχεία του Τμήματος Μητρώου του Δ.Σ.Α. δεν υπάρχει καταχώρηση στο όνομα "  Α...................Τ          " ως μέλος του Δ.Σ.Α.
Δεδομένου δε, ότι δεν προκύπτουν στοιχεία (τηλέφωνο, e-mail κ.λπ.) για να ενημερώσουμε άμεσα τον ηλεκτρονικώς καταγγέλοντα κο .........., σας παρακαλούμε να διαβιβαστεί στον ενδιαφερόμενο η παρούσα ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης αναφοράς-καταγγελίας κατά Δικηγόρων - μελών του Δ.Σ.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις είμαστε στη διάθεσή σας.
(τηλ.: 2103622413, 2103398137-142, 130, 160, 163, 175, 176, 234 - fax:
2103647125).

Με τιμή,
Γραμματεία Πειθαρχικού Τμήματος.

Είπε ο(η) Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών <proedros@dsa.gr>:

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Υποστηρικτική δομή για την απασχόληση, ξεκινά η ΄Ενωση "

Εικόνα για Παγκρήτια  δημοσκόπηση  για  την ανεργία ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-06-2016

 "Καλά νέα για τους ανέργους ,της Κρήτης"
Πρόγραμμα  απασχόλησης, για  τα άνεργα μέλη της,  άρχισε να υλοποιεί ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ύστερα από απόφαση, της πρόσφατης ,Γεν.Συνέλευσης.
 Που απευθύνεται
Σε όλα τα άνεργα  ενεργά μέλη της, ανεξαιρέτου ηλικίας .
Προϋποθέσεις:
α) Να  είναι πιστοποιημένοι άνεργοι (κάρτα ανεργίας )από τον Ο.Ε.Ε.Δ
β)Να  έχουν βεβαίωση εξατομικευμένης ή ομαδικής συμβουλευτικής
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
α)Αίτηση στο Πρόγραμμα
β)Βεβαίωση από την Γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κρήτης, για την ιδιότητα του ενεργούς μέλους
γ)Βεβαίωση εξατομικευμένης ή ομαδικής συμβουλευτικής, από Πιστοποιημένη αρχή , ή πιστοποιημένο πρόσωπο
δ)Υπεύθυνη δήλωση
ε)Στοιχεία (βιογραφικό, τίτλους σπουδών, εμπειρία εξειδίκευση)
Τι παρέχει το πρόγραμμα σε κάθε ωφελούμενο
Το πρόγραμμα που έχει την μορφή άτυπου (Ο.Α.Ε.Δ) ,έχει καθαρά μεσολαβητικό χαρακτήρα, σύζευξης της προσφοράς και ζήτησης εργασίας όπου άνεργοι και εργοδότες μέλη της ΄Ενωσης , θα απευθύνονται στην δομή απασχόλησης της Ε.Π.Κ.Κρήτης για να ωφελούνται αμφότεροι.
  Το πρόγραμμα απασχόλησης της Ε.Π.Κ.Κρήτης, δεν απευθύνεται ΜΟΝΌ σε επιχειρηματίες που είναι μέλη της ΄Ενωσης, κάνει άνοιγμα και σε επιχειρήσεις, που θέλουν να συνμβάλλουν, με την προσφορά εργασίας, στο εγχείρημα της ΄Ενωσης.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ως κοινωνική οργάνωση, προχωρά σαυτήν την καινοτόμα υποστηρικτική δομή για την απασχόληση ,λόγω του τεράστιου πλήγματος που υπέστη από την οικονομική κρίση και ύφεση, η χώρα, με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται εκτός εργασίας.
Επικοινωνία:Αρμόδιος απασχόλησης της Ε.Π.Κ.Κρήτης κ.Γιώργος Παπαλάς, Αντιπρόεδρος, τηλ.2821092306  εργάσιμες ημέρες και ώρες της Ένωσης (Δευτέρα έως Παρασκευή)

 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας  Κατανλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Τι λενε οι καταναλωτές για τις τιμές της αγοράς ,λόγω αύξησης του Φ.Π.Α"

Προβληματισμό και  σκέψεις , φέρνει η αύξηση του Φ.Π.Α , σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες στους καταναλωτές, ιδιαίτερα στους μισθωτούς και συνταξιούχους ,καθώς τους βρίσκει με μειωμένο εισόδημα, από  την αυξημένη παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από 1η Ιουνίου ). Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη φτώχεια ,μεγαλύτερη αποχή  των καταναλωτών, από την αγορά .Ο εμπορικός κόσμος , που και αυτός βρίσκεται σε "οικονομικό αδιέξοδο" ,αδυνατεί να απορροφήσει την επιβάρυνση, όπως τουλάχιστον εκφράζεται από τα Συλλογικά του όργανα δημοσίως , που κάποιες άλλες φορές το έκανε.«Η έκτη αύξηση του ΦΠΑ, σε έξι χρόνια και η δεύτερη τους τελευταίους 10 μήνες, σημαίνει ότι η ζωή μας "αλλάζει" προς  το χειρότερο, βαθαίνει την φτώχεια και την ανέχεια.Οι καταναλωτές της Ελλάδος  της κρίσης, για άλλη μια φορά , νοιώθουν αδύναμοι και απροστάτευτοι από όλα αυτά τα μέτρα, που η ίδια η πολιτεία θεσμοθέτησε εις βάρος τους .Οι Ενώσεις καταναλωτών ανά την Ελλάδα ,κάνουν αγώνα για να κρατήσουν όρθιους τους καταναλωτές, όμως τα οικονομικά τους είναι ελάχιστα και η πολιτεία και σαυτές τις δομές "σφυρίζει" αδιάφορα...Παρά ταύτα εμείς,, ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνουμε παρόντες ,στην προστασία των καταναλωτών, είτε από αθέμιτες πρακτικές των εμπορικών επιχειρήσεων , είτε από αδικαιολόγητες αυξήσεις των  προϊόντων και υπηρεσιών, είτε από πώληση ελαττωματικών  προϊόντων, είτε από παραπληροφόρηση, είτε από οποιανδήποτε καταναλωτική διαφορά.Ζητάμε από τους καταναλωτές μέλη μας και μη ,να μη διστάζουν να έρχονται σε επαφή μαζί μας , και να μας ενημερώνουν- καταγγέλουν στα τηλ 2821092306 ,282109266 . τυχόν προβληματισμό τους , διπίστωσή τους  κ.λ.π

                Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                         Ιωάννα Μελάκη